Region

Abazović: Crna Gora zbog šverca cigareta godišnje gubi između 30 i 35 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

09:59

Abazović: Crna Gora zbog šverca cigareta godišnje gubi između 30 i 35 miliona evra
Abazović: Crna Gora zbog šverca cigareta godišnje gubi između 30 i 35 miliona evra - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Zbog šverca cigareta Crna Gora godišnje gubi između 30 i 35 miliona evra, izjavio je potpredsednik vlade Dritan Abazović, i najavio pokretanje istrage koje će, kako kaže, pokazati ko se bavio švercom cigareta i dovesti do toga da se kazne oni koji su tim poslom stvarali štetu državnom budžetu.

"To je posao koji podrazumeva stotine miliona evra prometa i stvorio je situaciju da Crna Gora za 20 godina izgubi jedan autoput. Ne mislimo da treba da se nastavi takva praksa. Analize pokazuju i da će biti otežavajućih okolnosti za firme koje legalno posluju, i koje skladište cigarete u barskoj luci. Dogovor je da se svi ugovori ispoštuju do kraja. Neki su istekli, neki ističu u feburaru 2021. godine, ali ovo je mera koja mora da se sprovodi" rekao je Abazović gostujući na TV Vijesti.

Vlada je juče usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar".

Abazović je potom rekao da je time zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar, i da su cigarete koje su zaplenjene u Bosni i Hercegovini ukradene 10. jula u Luci Bar.

Iz hangara u Luci Bar je ukradena veća količina cigareta, koje su bile u vlasništvu firmi "Aurora" i "Atlant Mont".

Policija Bosne i Hercegovine juče je u jednom kamionu pronašla skoro 250 hiljada kutija cigareta koje su iz Crne Gore prošvercovane u BiH.

Procenjena vrednost oduzetih cigareta je više od 650 hiljada evra i predstavlja jednu od najvećih zapliena ilegalnih cigareta u BiH. Zaplenjene su cigarete "Marble Filter De Luxe".

Abazović je rekao i da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja je švercerska i iz koje se 20 odsto švercovanih cigareta prenosi u zemlje Evropske unije i Veliku Britaniju.

"Odluka o sprečavanju skladištenja u Luci Bar koja je glavna švercerska tačka je veliki udarac organizovanom kirminalu, ali to je tek početak", rekao je Abazović.

Preporuka za vas

Crnogorski mediji: Grupa zatvorenika bliska kavačkom klanu pretila da će zapaliti zatvor u Spužu

Komentari (0)

Evropa