Region

Viši i Vrhovni sud Crne Gore: Izjava Abazovića krajnje proizvoljna i ni sa čim utemeljena

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

18:01

Viši i Vrhovni sud Crne Gore: Izjava Abazovića krajnje proizvoljna i ni sa čim utemeljena
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon današnje izjave predsednika tehničke vlade Dritana Abazovića da tunel ispod zgrade Višeg suda nije mogao biti iskopan bez pomoći nekog iz te pravosudne institucije, reagovali su zaposleni iz tog i Vrhovnog suda porukom da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo da bude način postupanja visokih državnih funkcionera.

“Ovo naročito, ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer dakle propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti”, poručuju iz Vrhovnog i Višeg suda.

Premijer bi, kako kažu, takođe trebalo da shvati jako važnu činjenicu, a to je da su upravo zaposleni u sudu, otkrili šta se desilo, i to nakon izvršenog uviđaja.

“Uprkos tome, oni se targetiraju kao saučesnici izvršilaca, a predsednik institucije koja zapravo snosi posledice propusta drugih državnih organa poziva se na odgovornost”, navodi se u reagovanju zaposlenih u dva suda.

Podsećaju da je upravo predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić u više navrata apelovao i iznosio u javnost činjenicu šta se sve skladišti u depou Višeg suda, te da stoga depo ne bi trebalo da se nalazi u ovoj zgradi.

“Nažalost, trebalo je da se dogodi nešto ovako, pa da nadležne institucije konačno čuju sve ove apele, i shvate da se pod hitno mora naći rešenje ovog problema. Napominjemo da je jedan od načina formiranje službe zaštitara sudova o kojoj se već decenijama govori, a za koju nikada nisu odobrena sredstva iz budžeta”, navode iz Vrhovnog i Višeg suda.

Smatraju da je premijerov zaključak da se tunel ne bi mogao iskopati bez pomoći nekoga iz ovog suda krajnje proizvoljan i ničim utemeljen.

“Osim ako premijer nema informacije da je kopanje vršeno iz prostorija sudskog depoa, što ne bi trebalo ni komentarisati”, kažu iz dva suda.

Dodaju, da je funkcija sudova da sude, a drugih organa vlasti da omoguće uslove za samostalan i nezavisan rad sudova.

"I to upravo oni organi na čijem čelu je premijer, koji prebacuje teret odgovornosti za propuste na zaposlene u sudu kojima nije u opisu poslova, niti su obučeni da se bave bezbednošću zgrada sudova”, stoji u reagovanju.

Vrhovni i Viši sud Crne Gore ukazuju javnosti da su danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vreme trajanja uviđaja.

“Naglašavamo, članom 21 Kućnog reda, koji se primenjuje na unutrašnji red u zgradi Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Višeg suda u Podgorici, propisano je da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita, kao i da postoji jasna procedura za ulazak u zgradu i unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

S tim u vezi ističemo da su shodno članu 2 Kućnog reda sudova ova pravila obavezujuća za sva lica koja se bilo kojim povodom nađu u zgradi suda, pa i za predstavnike izvršne vlasti”, zaključuje  se u reagovanju Vrhovnog i Višeg suda, preneo je portal RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa