Evropa

Alijev nakon preuzimanja kontrole u Nagorno Karabahu: Pretvorićemo Karabah u raj

Komentari

Autor: Fonet

20/09/2023

-

22:47

Alijev nakon preuzimanja kontrole u Nagorno Karabahu: Pretvorićemo Karabah u raj
Ilham Alijev - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Azerbejdžan je danas objavio da je zaustavio vojnu ofanzivu u Nagorno Karabahu nakon što su uspesi na bojnom polju primorali jermenske separatističke snage da pristanu na prekid vatre kojim će se ta regija vratiti pod potpunu kontrolu Bakua, javlja Rojters.

Prema sporazumu, koji su naveli Azerbejdžan i rusko ministarstvo odbrane, čiji su mirovnjaci na terenu, separatističke snage treba da se rasformiraju i razoružaju, dok razgovori o budućnosti etničkih Jermena na tom području da počnu u četvrtak.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev večeras je u obraćanju naciji rekao kako je Baku "čeličnom pesnicom" u 24-časovnoj ofanzivi trupa podržanih artiljerijskim udarima vratio suverenitet nad Nagorno Karabahom i da su jermenske snage počele da predaju naoružanje i da napuštaju regiju.

"Pretvorićemo Karabah u raj“, najavio je Alijev, tvrdeći da je on čovek koji drži reč.

On je izjavio da Azerbejdžan nema ništa protiv Jermena iz Karabaha, rekavši da su ti ljudi "naši građani", ali se protivi njihovom "zločinačkom separatističkom rukovodstvu".

Alijev je istakao da ceni činjenicu da Jermenija, na čiju podršku se Nagorno-Karabah oslanjao tri decenije, nije želela da interveniše u vojnoj operaciji Bakua, iako je zvanični Jerevan ostao "budan".

"Ovo je poboljšalo izglede za mirovne razgovore", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Regija Nagorno Karabah na južnom Kavkazu, međunarodno je priznata kao deo Azerbejdžana, ali su delovima te teritorije od kraja sukoba početkom devedesetih godina vladale separatističke jermenske snage, navodi britanska agnecija.

Jermeni insistiraju da im to područje, koje nazivaju Artsah, istorijski pripada.

Baku tvrdi da će integrisati 120.000 Jermena Nagorno Karabaha, ali su oni su skeptični jer je to područje bilo poprište dva rata nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a Jerevan je optuživao Azerbejdžan za pokušaj etničkog čišćenja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa