Fokus

Azerbejdžanski zvaničnici tvrde da žele mirnu reintegraciju Nagorno-Karabaha, hiljade Jermena čeka evakuaciju

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

18:28

Azerbejdžanski zvaničnici tvrde da žele mirnu reintegraciju Nagorno-Karabaha, hiljade Jermena čeka evakuaciju
Azerbejdžanski zvaničnici tvrde da žele mirnu reintegraciju Nagorno-Karabaha, hiljade Jermena čeka evakuaciju - Copyright Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

veličina teksta

Aa Aa

Azerbejdžan je danas saopštio da želi miran proces reintegracije etničkih Jermena u regionu Nagorno-Karabaha, nakon što je u jednodnevnoj ofanzivi prisilio na predaju snage koje su branile otcepljenu teritoriju. Uprkos tome, hiljade Jermena okupile su se danas na aerodromu na kojem je stacioniran deo ruskih mirovnih snaga čekajući na evakuaciju.

Spoljnopolitički savetnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev rekao je da će razoružanje snaga Nagorno-Karabaha poboljšati šanse za uspešnu reintegraciju teritorije koja van kontrole Bakua tri decenije, preneo je Rotjers.

Dodao je da će to verovatno uvećati i izglede za sklapanje mirovnog sporazuma sa susednom Jermenijom.

profimedia

Hikmet Hadžijev

Naglasio je da bi to značilo sveobuhvatnu promenu političke karte Južnog Kavkaza.

"Takođe se radujemo što ćemo ispuniti hitne humanitarne potrebe stanovništva na terenu", rekao je on.

On je dodao i da je neprihvatljivo to što je premijer Jermenije Nikol Pašinjan u utorak optužio Baku za kampanju etničkog čišćenja.

Devetomesečna azerbejdžanska blokada putne veze enklave do Jermenije, na čiju se podršku Nagorno-Karabah oslanjao tri decenije, izazvala je nestašicu hrane i lekova.

Iako je Jermenija negirala da je stacionirala bilo kakve snage u Nagorno-Karabahu, Hadžijev je rekao da je Azerbejdžan dobio uveravanja da će "snage Karabaha, kao i vojni odredi Republike Jermenije napustiti sve svoje položaje i predati svu opremu i naoružanje".

Dodao je da Jermenija ima "prave borbene snage na terenu, a ne samo paravojne jedinice".

Hadžijev je odbacio pozive za učešće Saveta bezbednosti UN, rekavši da se sva pitanja moraju rešavati na terenu.

Hiljade Jermena čekaju na evakuaciju iz Nagorno Karabaha

Nakon postizanja dogovora o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu hiljade Jermena koji čekaju na evakuaciju okupile su se danas na aerodromu na kojem je stacioniran deo ruskih mirovnih snaga.

Separatističke vođe samozvane Republike Nagorno-Karabah pozvale su 120.000 stanovnika da ne žure na aerodrom u glavnom administrativnom centru Stepanakertu, prenosi Rojters.

"Još jednom apelujemo na stanovništvo Stepanakerta da ne podleže panici i da sami ne idu na aerodrom zbog evakuacije", saopštile su vođe seperatista.

Na objavljenim snimcima iz Nagorno-Karabaha mogu se videti hiljade ljudi na aerodromu i veliki broj dece.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet