Fokus

SAD i Rusija pozvale na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, Savet bezbednosti UN saziva sednicu

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

07:20

SAD i Rusija pozvale na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, Savet bezbednosti UN saziva sednicu
SAD i Rusija pozvale na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, Savet bezbednosti UN saziva sednicu - Copyright Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Rusija pozvale su sukobljene strane u regionu Nagorno-Karabaha da odmah prekinu neprijateljstva i vrate se dijalogu.   

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonski sa liderima Azerbejdžana i Jermenije da bi pomogao u smirivanju situacije u Nagorno-Karabahu.

Blinken je u razgovoru sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim pozvao Baku da odmah prekine vojne akcije u Nagorno-Karabahu i deeskalira situaciju, saopštio je Stejt department. 

Blinken je naglasio da nema vojnog rešenja i da strane moraju da nastave dijalog da bi se rešila situacija u Nagorno-Karabahu. 

On je napomenuo da je Alijev izrazio spremnost da zaustavi vojna dejstva i da se sastanu predstavnici Azerbejdžana i Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Blinken je u razgovoru sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom izrazio duboku zabrinutost SAD za situaciju u Nagorno-Karabahu i naglasio da Vašington poziva Azerbejdžan da odmah prekine neprijateljstva i da se vrati dijalogu. 

Blinken je Pašinjanu rekao da SAD u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Jermenije.

I Moskva pozvala na deeskalaciju, SB UN saziva sednicu

Rusija poziva sukobljene strane u regionu Nagorno-Karabaha da zaustave krvoproliće i neprijateljstva i da se vrate sprovođenju sporazuma o prekidu vatre, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova na Telegramu.

Azerbejdžan je u utorak poslao trupe uz podršku artiljerije da napadnu otcepljeni ragion  Nagorno-Karabaha koji kontrolišu Jermeni, što je dovelo do desetina civilnih žrtava i povećalo pretnju od novog rata sa susednom Jermenijom, preneo je Rojters.

Savet bezbednosti UN sazvaće sednicu sutra na kojoj će razgovarati o Nagorno Karabahu, javila je novinska agencija TASS pozivajući se na izvor u Ujedinjenim nacijama.

"Sednica će se održati u četvrtak“, rekao je izvor za TASS, dodajući da će sednica biti održana popodne po njujorškom vremenu.

Azerbejdžan je 19. septembra započeo napad velikih razmera na Nagorno-Karabah. 

U Nagorno-Karabahu je do 20 časova najmanje 25 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, prenela je jermenska agencija "Armenia Aysor".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet