Fokus

Azerbejdžan saopštio da je pokrenuo "antiterorističku operaciju" u Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug, BBC, 24France

19/09/2023

-

12:22

Azerbejdžan saopštio da je pokrenuo "antiterorističku operaciju" u Karabahu
Azerbejdžan saopštio da je pokrenuo "antiterorističku operaciju" u Karabahu - Copyright Tanjug AP/Sergei Grits, File

veličina teksta

Aa Aa

Azerbejdžan je počeo "lokalne antiterorističke aktivnosti" u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju "suzbijanja provokacija velikih razmera" i "proterivanja jermenskih trupa". 

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

 

 

Azerbejdžan je saopštio danas da je šest državljana te zemlje poginulo od nagaznih mina u dva odvojena incidenta u regionu Nagorno-Karabaha i za postavljanje mina okrivio "nelegalne jermenske oružane grupe".

Kako se navodi, četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova poginula su kada je njihov kamion raznela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Jermenija je saopštila u ponedeljak da njene oružane snage nisu postavile mine u Nagorno-Karabahu.

 

 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas, kako je navedeno, "nelegalne jermenske oružane grupe" da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku. 

Jermeni u Karabahu rekli su da je ta tvrdnja "apsolutno lažna" i da je osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, "humanitarne katastrofe" koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabaha koju sprovodi Azerbejdžan.

Zaharova: Rusija zabrinuta zbog eskalacije

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha i poziva strane da zaustave krvoproliće, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla na brifingu za novinare u Moskvi da je Azerbejdžan počeo da sprovodi antiterorističke mere u regionu Nagorno-Karabaha, na šta su uzvratile lokalne jermenske oružane formacije i apelovala na sukobljene strane da odmah prekinu neprijateljstva i vrate se traženju političkog i diplomatskog rešenja.

AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Zaharova je istakla da Moskva trenutno obavlja kontakte po tom pitanju, uključujući i azerbejdžansku stranu, prenela je agencija Interfaks.

Ona je naglasila da strane u sukobu moraju da ispune ranije preuzete obaveze i da rade na smirivanju i rešavanju situacije.

Peskov: Moskva  pokušava da vrati proces u politički i diplomatski okvir

Ruska vojska pokušava da vrati proces u Nagorno-Karabahu u politički i diplomatski okvir, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Pre svega, naravno, naša vojska sada radi na vraćanju procesa regulisanja u politički i diplomatski okvir, za to su jedina suštinska osnova trilateralni dokumenti od pre dve i tri godine“, rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

Istakao je da je sada glavna stvar ubediti Jerevan i Baku da odustanu od nasilnih metoda i sednu za pregovarački sto. Prema rečima Peskova, Kremlj je zabrinut zbog nagle eskalacije tenzija u Nagorno-Karabahu i izbijanja neprijateljstava. Istakao je da Oružane snage Azerbejdžana, prilikom izvođenja vojne operacije u Nagorno-Karabahu, moraju da preduzmu sve neophodne mere da obezbede bezbednost civilnog jermenskog stanovništva.

Peskov je dodao da Kremlj nema informacija o tome da su ugroženi životi ruskih mirotvoraca u Nagorno-Karabahu. 

Borelj: Azerbejdžan da zaustavi vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

EU osuđuje vojnu eskalaciju u Nagorno-Karabahu i poziva Azerbejdžan da prekine trenutne vojne aktivnosti, poručio je danas šef evropske diplomatije Žosep Borelj.

On je u saopštenju istakao da je hitno potrebno vratiti se dijalogu između Bakua i Jermena iz Karabaha, prenosi Rojters.

Tanjug /AP/Virginia Mayo

 

"Ova vojna eskalacija ne bi trebalo da bude korišćena kao izgovor za prisilni egzodus lokalnog stanovništva“, upozorio je on.

Dodao je da je EU u potpunosti angažovana kako bi pomogla dijalog između Azerbejdžana i Jermenije. 

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Komentari (0)

Svet