Evropa

Ruske mirovne snage organizovale evakuaciju u Nagorno Karabahu, Moskva poziva na prekid vatre

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

19:27

Ruske mirovne snage organizovale evakuaciju u Nagorno Karabahu, Moskva poziva na prekid vatre
Ruske mirovne snage organizovale evakuaciju u Nagorno Karabahu, Moskva poziva na prekid vatre - Copyright Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

veličina teksta

Aa Aa

Ruske mirovne snage organizovale su danas evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno Karabaha iz najopasnijih regiona i pružile medicinsku pomoć povređenim građanima.

"Tokom dana 469 ljudi, uključujući 185 dece, prebačeno je u ruske mirovne trupe. Hitna pomoć sanitetskog voda specijalne namene pružila je pomoć za devet ranjenih građana, među kojima je četvoro dece“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Komanda ruskih mirovnih snaga pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da odmah prekinu vatru, preduzmu mere za deeskalaciju situacije i nastavak pregovaračkog procesa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju ruskih trupa, tokom dana su zabeležena brojna kršenja primirja od strane azerbejdžanske strane duž linije kontakta.

Ipak, apeli ostaju bez odjeka jer Azerbejdžanski zvaničnici tvrde da nemaju nameru da odustanu od svojih ciljeva.

Hadžijev: Baku veruje da će akcija ostvariti strateški cilj

"Azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno-Karabahu i rešene su da ispune svoje strateške ciljeve", izjavio je danas Hikmet Hadžijev, savetnik za spoljnu politiku predsednika Ilhama Alijeva.

Hadžijev je za Rojters rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa karabaškim Jermenima samo kada podignu belu zastavu i razoružaju se.

On je kazao da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susednoj Jermeniji.

"Namera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije. Što je dosta. Ne možemo više da tolerišemo da imamo takve oružane snage na našoj teritoriji i strukturu koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbednost i suverenitet Azerbejdžana", rekao je Hadžijev.

On je naveo da Baku veruje da će ono što je nazvao antiterorističkom akcijom ostvariti njen strateški cilj obezbeđivanja potpunog suvereniteta nad svojom teritorijom.

"Neprijateljstva duž cele linije kontakta"

Neprijateljstva u Nagorno-Karabahu odvijaju se duž cele linije kontakta, a Azerbejdžan koristi skoro svo raspoloživo oružje, javlja sajt ''Armenias Ajsor''.

"Neprijateljstva su u toku duž cele linije kontakta. Oružane snage Azerbejdžana koriste artiljeriju, rakete, udarne dronove, vojnu avijaciju", navodi se u izveštaju, preneo je TASS.

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

 

 

Ombudsman nepriznate republike Nagorno-Karabah Gegam Stepanjam izjavio je danas da je u vojnoj ofanzivi Azerbejdžana na taj region poginulo 25 osoba uključujući dvoje civila. Agencija Rojters navodi da nije u mogućnosti da proveri ove navode. Lokalne vlasti tvrde i da je ranjeno 60 osoba.

Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama, naveo je aktivista za  ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

"Zajednica Jegsahog u regionu Šuši sa ukupno 150 stanovnika našla se pod direktnom metom azerbejdžanske strane. Oružane snage Azerbejdžana uništile su seosku školu. Nema mogućnosti za evakuaciju stanovnika, oni su potpuno okruženi Azerbejdžanom", napisao je Stepanjan na platformi X (Tviter).

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Prema njegovim rečima "azerbejdžanska vojska pokrenula kopnenu operaciju u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah (NKR)".

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

"Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja", navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

Baku je u vezi sa pozivom Stepanakerta, glavnog grada nepriznatog Nagorno-Karabaha, na pregovore, naveo da je "administracija ranije pozvala predstavnike jermenskog stanovništva koje živi u regionu Nagorno-Karabaha u našoj zemlji na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije". 

"Ali su to svaki put odbijali", tvrde u administraciji.

Ranije danas Azerbejdžan je najavio sprovođenje "lokalnih antiterorističkih mera" u Nagorno-Karabahu, a nepriznata republika Nagorno-Karabah potvrdila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne i artiljerijske udare, pokušavajući da probije liniju kontakta, prenela je agencija Interfaks.

Komentari (0)

Evropa