Fokus

Drugi dan vojne operacije Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, poginulo sedam civila

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

09:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sedmoro civila, među kojima su i dvoje dece, poginulo je u Nagorno-Karabahu u azerbejdžanskom granatiranju, javila je jermenska državna agencija Armenpres.

Agencija je navela da je, prema informacijama iz kancelarije ombudsmana iz otcepljenog nepriznatog regiona Karabaha, broj civilnih žrtava dostigao sedam i da su poginule tri žene, dvoje dece i dva muškarca, prenela je agencija RIA Novosti.

Gradonačelnik grada Martuni Aznavur Sarjan takođe je poginuo tokom borbe sa azerbejdžanskim snagama, javio je jermenski portal 24njuz.am. Prethodno je ombudsman Gegam Stepanjan saopštio da je u Nagorno-Karabahu poginulo ukupno 27 osoba, od kojih je dvoje civila.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su vojne akcije u regionu Nagorno-Karabaha uspešno nastavljene i da su neutralisani borbeni položaji, kao i naoružanje i vojna oprema jermenskih oružanih snaga.

Ministarstvo je na Telegramu odbacilo tvrdnje na društvenim mrežama na nekoliko jermenskih naloga da azerbejdžanske oružane snage granatiraju naseljena područja u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo tvrdi da je azerbejdžanska vojska visokopreciznim oružjem gađala samo legitimne vojne ciljeve, preneo je Rojters. Ministarstvo je prethodno takođe demantovalo da Azerbejdžan koristi dronove u napadu na  ciljeve u Nagorno-Karabahu i negiralo da granatira položaje ruskih mirovnih snaga u toj oblasti.

profimedia

 

Podsetimo, Azerbejdžan je u utorak saopštio da pokreće "lokalne antiterorističke mere" u Nagorno-Karabahu i zahteva povlačenje jermenskih trupa iz regiona. 

Jerevan je zauzvrat rekao da nema jermenskih snaga u Karabahu i da Azerbejdžan sprovodi  "agresiju velikih razmera". Stanovnici jermenske prestonice izašli su na ulice da protestuju ispred zgrade vlade, okrivljujući rukovodstvo zemlje i premijera Nikola Pašinjana za situaciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije je, takođe, negiralo da se njeno oružje ili trupe nalaze u Nagorno-Karabahu i nazvalo prijavljene sabotaže i nagazne mine u regionu "lažima". 

Zvaničnici etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu rekli su u saopštenju da su glavni grad regiona Stepanakert i druga sela "pod intenzivnim granatiranjem", a vojska tvrdi da je Azerbejdžan u borbama koristio avione, artiljeriju, raketne sisteme i dronove.

Stanovnici Stepanakerta su se preselili u podrume i skloništa za bombe, a borbe su izazvale nestanak struje. Nestašica hrane i dalje vlada u toj oblasti, a ograničena količina humanitarne pomoći dostavljene u ponedeljak nije distribuirana zbog granatiranja.

Rusija, SAD i UN pozivaju na prekid sukoba

Sjedinjene Američke Države i Rusija pozvale su sukobljene strane u regionu Nagorno-Karabaha da odmah prekinu neprijateljstva i vrate se dijalogu.   

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonski sa liderima Azerbejdžana i Jermenije kako bi pomogao u smirivanju situacije u Nagorno-Karabahu.

Blinken je u razgovoru sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim pozvao Baku da odmah prekine vojne akcije u Nagorno-Karabahu i deeskalira situaciju, saopštio je Stejt department. 

U razgovoru sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, Blinken je izrazio duboku zabrinutost SAD za situaciju u Nagorno-Karabahu i naglasio da Vašington poziva Azerbejdžan da odmah prekine neprijateljstva i da se vrati dijalogu. 

Rusija je takođe pozvala sukobljene strane u regionu Nagorno-Karabaha da zaustave krvoproliće i neprijateljstva i da se vrate sprovođenju sporazuma o prekidu vatre, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova na Telegramu.

profimedia

 

Savet bezbednosti UN sazvaće sednicu sutra na kojoj će razgovarati o Nagorno Karabahu, javila je novinska agencija TASS pozivajući se na izvor u Ujedinjenim nacijama.

"Sednica će se održati u četvrtak“, rekao je izvor za TASS, dodajući da će sednica biti održana popodne po njujorškom vremenu.

Gutereš: Hitno potrebna deeskalacija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas izuzetnu zabrinutost zbog izveštaja o žrtvama u Nagorno-Karabahu i pozvao da se odmah prekinu neprijateljstva.

"Generalni sekretar je izuzetno zabrinut zbog upotrebe vojne sile u regionu i izveštaja o žrtvama, uključujući podatak da žrtava ima među civilnim stanovništvom. Generalni sekretar najoštrije poziva na hitan prekid borbi, deeskalaciju i strožije poštovanje primirja iz 2020", navodi se u saopštenju njegove kancelarije, prenosi Rojters.

profimedia

 

Gutereš je, kako se navodi, "i dalje zabrinut zbog humanitarne situacije na terenu“ i ponavlja svoj poziv na hitne korake kako bi se olakšao pristup humanitarnim akcijama ka ljudima kojima je pomoć potrebna.

"On poziva strane da se ponovo fokusiraju na napore da pomognu u izgradnji poverenja i obezbeđivanju dugoročnog mira u regionu“, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Svet