Evropa

Mađarska negira da je stavila veto na zajedničku izjavu EU o Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

18:44

Mađarska negira da je stavila veto na zajedničku izjavu EU o Nagorno-Karabahu
Mađarska negira da je stavila veto na zajedničku izjavu EU o Nagorno-Karabahu - Copyright Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto demantovao je da je Mađarska stavila veto na zajedničku izjavu svih 27 država članica EU o napadu Azerbejdžana na Nagorno-Karabah.

"Juče je objavljeno nekoliko lažnih vesti oko izjave EU o situaciji u Karabahu. Istina je da su Mađarska i nekoliko drugih država članica dale komentare i predloge na zajedničku izjavu, ali dogovor nije postignut, pa je visoki predstavnik EU izdao saopštenje u svoje ime", rekao je Sijarto, komentarišući jučerašnje saopštenje Žozepa Borelja, prenosi Armen pres.

Sijarto je rekao da je stav Mađarske jasan i da je neophodan mir umesto rata.

"Posle mnogo decenija, došlo je vreme da se okončaju patnje naroda Nagorno- Karabaha", dodao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je u četvrtak da Evropska unija osuđuje vojnu operaciju Azerbejdžana protiv jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, kao i da će prisilno raseljavanje jermenskog civilnog stanovništva s te teritorije vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU.

Povodom postignutog sporazuma o prekidu vatre, Borelj je rekao da očekuje trenutni i potpuni prekid neprijateljstava i poštovanje primirja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa