Evropa

Borelj: Prisilno raseljavanje Jermena iz Karabaha naići će na snažan odgovor EU, Baku preuzima odgovornost

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

23:16

Borelj: Prisilno raseljavanje Jermena iz Karabaha naići će na snažan odgovor EU, Baku preuzima odgovornost
Tanjug/AP/Claudio Furlan/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Claudio Furlan/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Prisilno raseljavanje jermenskog civilnog stanovništva iz Nagorno Karabaha vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU, upozorio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

„Evropska unija osuđuje vojnu operaciju Azerbejdžana protiv jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha i žali zbog žrtava i gubitaka života izazvanih ovom eskalacijom", rekao je Borelj, navodi se u saopštenju EU.

Povodom postignutog sporazuma o prekidu vatre, Borelj je rekao da očekuje trenutni i potpuni prekid neprijateljstava i poštovanje primirja, prenosi agencija Armen pres.

„EU poziva Azerbejdžan da omogući trenutnu i nesmetanu humanitarnu pomoć stanovništvu kome je potrebna, uključujući i potpuno otvaranje koridora Lačin u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde iz februara i jula 2023", istakao je Borelj i dodao da su EU i njene države članice spremne da pruže hitnu humanitarnu pomoć.

On je pozvao Jermene iz Bakua i Nagorno Karabaha da se hitno uključe u sveobuhvatan i transparentan dijalog.

„Azerbejdžan snosi odgovornost da osigura prava i bezbednost Jermena iz Karabaha, uključujući njihovo pravo da žive u svojim domovima bez zastrašivanja i diskriminacije. Prisilno raseljavanje civilnog stanovništva vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU", upozorio je Borelj.

On je napomenuo da je EU spremna da preduzme odgovarajuće mere u slučaju daljeg pogoršanja situacije.

„EU ponavlja svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu i Azerbejdžana i Jermenije. Pozivamo Azerbejdžan da ponovo potvrdi svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu Jermenije, u skladu sa Deklaracijom iz Almatija iz 1991. godine", naveo je visoki predstavnik EU.

Kako je dodao, EU je spremna da dalje podržava demokratski izabrane vlasti Jermenije, bezbednost i nastavak demokratskih reformi. 

Misija Evropske unije u Jermeniji (EUMA) nastaviće da posmatra i izveštava o bezbednosnoj situaciji duž jermenske strane međunarodne granice sa Azerbejdžanom, dodao je Borelj i pozvao na nastavak pregovora  Jermenije i Azerbejdžana o svim nerešenim pitanjima "kako bi se obezbedio dugotrajan mir za dobrobit svih ljudi u regionu".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa