Fokus

Azerbejdžanski i jermenski pregovarači će se ponovo sastati zbog Nagorno Karabaha

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

15:01

Azerbejdžanski i jermenski pregovarači će se ponovo sastati zbog Nagorno Karabaha
Azerbejdžanski i jermenski pregovarači će se ponovo sastati zbog Nagorno Karabaha - Copyright Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

veličina teksta

Aa Aa

Azerbejdžanske vlasti i etnički Jermeni iz Nagorno-Karabaha pristali su da se uskoro ponovo sastanu nakon razgovora u Jevlahu, saopšteno je iz kabineta predsednika Azerbejdžana.

Delegacija zvaničnog Bakua je predstavila Jermenima planove za njihovu reintegraciju, dodaje se u saopštenju, prenosi agencija Azertag.

Prethodno je jermenska strana saopštila da finalni sporazum još nije postignut jer je ostalo još nerazjašnjenih pitanja, te da će razgovori biti nastavljeni.

Juče je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima.

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povređene desetine ljudi.

Ombudsman Nagorno-Karabaha Gegan Stepanjan rekao je da su 32 osobe, uključujući sedam civila, ubijene, a više od 200 ranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet