Fokus

Jermeni u Nagorno-Karabahu rekli da Azerbejdžan krši primirje, Baku negira

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

12:15

Jermeni u Nagorno-Karabahu rekli da Azerbejdžan krši primirje, Baku negira
Jermeni u Nagorno-Karabahu rekli da Azerbejdžan krši primirje, Baku negira - Copyright Tanjug/AP/Siranush Sargsyan

veličina teksta

Aa Aa

Jermeni u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha saopštili su danas da su azerbejdžanske snage prekršile prekid vatre, što je azerbejdžansko ministarstvo odbrane demantovalo. 

Vlasti etničkih Jermena saopštile su da se čuju pucnji u centru glavnog grada regiona, Stepanakertu, preneo je Rojters. Britanskoj agenciji su prethodno i dva izvora rekla da se čula pucnjava u Stepanakertu.

Rojters je preneo da su završeni razgovori između Azerbejdžana i Jermenima iz Nagorno-Karabaha u azerbejdžanskom gradu Jevlahu koji su počeli danas nakon što je u sredu postignut dogovor o prekidu vatre u tom otcepljenom nepriznatom regionu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev proglasio je pobedu u Nagorno-Karabahu tokom obraćanja naciji u sredu. Azerbejdžan je saopštio da, prema sporazumu o prekidu vatre, otcepljene jermenske snage moraju da se raspuste i razoružaju, a da će Nagorno-Karabah biti integrisan kao deo Azerbejdžana. 

Dogovor o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu postignut je u sredu uz posredovanje ruskog mirovnog kontingenta, dan nakon što je Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u tom regionu i otvorio jaku artiljerijsku vatru na tamošnje jermenske položaje.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povređene na desetine ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet