Evropa

Policija u Norveškoj uhapsila bivšeg komandanta Vagnera, njegov advokat tvrdi da je u pitanju nesporazum

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2023

-

18:28

Policija u Norveškoj uhapsila bivšeg komandanta Vagnera, njegov advokat tvrdi da je u pitanju nesporazum
Policija u Norveškoj uhapsila bivšeg komandanta Vagnera, njegov advokat tvrdi da je u pitanju nesporazum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveška policija uhapsila je bivšeg komandanta ruske plaćeničke grupe Vagner zbog sumnje da je pokušao da se vrati u Rusiju ilegalnim prelaskom granice nakon što je ranije ove godine tražio azil u Norveškoj, rekao je u subotu njegov advokat.

Andrej Medvedev, koji je pobegao iz Rusije u januaru preko njene arktičke granice s Norveškom, rekao je da su tada pri begu na njega pucali ruski graničari, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), navodeći da je takođe govorio i o učešću u borbama u Ukrajini u okviru grupe Vagner.

Norveška policija je u saopštenju u petak uveče navela da je muškarac u 20-im godinama priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije navela njegovo ime.

Prelazak granice s Rusijom dozvoljen je samo na određenim mestima, poseća RSE.

Međutim, hapšenje Medvedeva je rezultat nesporazuma, rekao je Rojtersu njegov norveški advokat Brinjulf Risnes, tvrdeći da je Medvedev hteo da pronađe mesto gde je u januaru ušao u Norvešku, a zaustavljen je u taksiju i uopšte nije nameravao da pređe granicu s Rusijom.

Po dolasku u Norvešku, Medvedev je rekao da je tražio azil jer je strahovao za svoj život pošto je bio svedok ubijanja i maltretiranja zatvorenika u Rusiji dovedenih s fronta u Ukrajini.

Njegovo bekstvo u januaru privuklo je pažnju svetskih medija kao tada redak primer nekog ko je prebegao u zapadnu zemlju tvrdeći da se borio za Rusiju kao plaćenik u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa