Evropa

Mesec dana "kovanja" teorija: Da li je Jevgenij Prigožin zaista mrtav - pa, nisu svi ubeđeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2023

-

14:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Lider Vagnera Jevgeniji Prigožin poginuo je u avgustu u padu aviona, što je zvanično potvrdila i  Moskva. Da li je letelica u kojoj je on bio pogođena ili je podmetnut eksploziv nije sasvim jasno, ali da je Prigožin zaista mrtav - nisu svi ubeđeni. Ruski analitičar Valerij Solovej iznosi tvrdnje da je Prigožin živ i da se nalazi na jednom od najlepših ostrva na Karibima, što je samo još jedna od brojnih teorija u nizu koje se tiču ove kontroverzne ličnosti.

Prigožin je, podsetimo, bio na spisku putnika aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti. Kremlj je potvrdio da se lider Vagnera nalazio u njemu, međutim, ono što se događalo u prošlosti podgrejalo je sumnje. Naime, neke od teorija podstaknute su njegovim pojavljivanjem nakon što je prijavljeno da je 2019. godine navodno poginuo u avionskoj nesreći u Africi. 

Naime, kako je tada saopšteno, Prigožin je poginuo kada se transportni avion An-72 srušio u Demokratskoj Republici Kongo. Vođa Vagnera je "oživeo" tri dana kasnije. 

Prigožin "na ostrvu Margarita"

Valerij Solovej je bivši profesor na jednom institutu za međunarodne odnose u Moskvi i poznat je kao neko ko širi različite teorije. Više puta je tvrdio da je Putin teško bolestan, 2016. da će ruski predsednik biti smenjen pre kraja te godine, a 2020. je iznosio i smele tvrdnje o mnogo većem broju stradalih od kovida nego što su to bili zvanični podaci. Zajedno sa svojim sinom je bio nakratko uhapšen 2022. godine.

Sada tvrdi da je Prigožin živ i da se nalazi na ostrvu Margarita, koje pripada Venecueli. Ukoliko je to istina, onda se on nalazi na jednom od najlepših ostrva na Karibima sa bogatom istorijom i sa obalama koje su, kažu, idealne za jedrenje. Kolumbo je bio prvi koji je došao na ovo ostrvo još 1498. godine. 

Tanjug/AP Photo/File

 

Solovej tvrdi da je Prigožin izbegao da se pojavi u letelici, da je imao informaciju da će ona biti oborena i da trenutno, kako kaže, "uživa u životu u jednom lepom odmaralištu". 

Navodno je Prigožinu naređeno da se pritaji, ali u slučaju smrti Vladimira Putina, "on će se vratiti u Rusiju". On tvrdi i da pravi Vladimir Putin "živi svoje poslednje mesece", da je veoma bolestan i da "neće dočekati kraj jeseni", kao i da se umesto njega "u javnosti pojavljuju dva dvojnika" koja su pod nadzorom ruskih službi bezbednosti.

Sumnje koje postoje skoro mesec dana

Čim se Prigožinov avion srušio počele su da kruže različite teorije. 

"Objavljeno je da je u avionu bio putnik Jevgenij Prigožin. Ali takođe je poznato da je više pojedinaca promenilo ime u Jevgenij Prigožin, kao deo napora da zamaskira svoja putovanja. Dakle, dok ne budemo sigurni da je to pravi Prigožin, nemojmo se iznenaditi ako se uskoro pojavi u novom videu iz Afrike", rekao je tada Kir Gajls, viši konsultant na programu za Rusiju i Evroaziju u Čatam hausu.

Nakon što je Prigožin pokrenuo svoju neuspelu vojnu pobunu protiv Kremlja u junu, ruski istražitelji su objavili iz njegove kuće dokumente koji pokazuju da je Prigožin imao dodatne pasoše za moguće dvojnike koji su putovali u njegovo ime. Bilo je i slika Prigožina u raznim maskama, uključujući brade, avijatičarske sunčane naočare i strane vojne uniforme, prenosi Gardijan.

Neki mediji su čak preneli da je Prigožinovo telo možda previše unakaženo zbog pada i požara koji je usledio da bi se identifikovalo uobičajenim metodama.

"I da zauvek nestane, uzevši jedan od njegovih brojnih rezervnih pasoša, izgoreli avion je dobar način da to učinite“, napisao je jedan istaknuti ruski politikolog na društvenim mrežama. 

"Mislim da je apsolutno neizbežno da 50 odsto stanovništva zauvek bude uvereno da je on upravo pobegao i da je to bio njegov izlaz. Ova vrsta teorije zavere će uvek biti veoma popularna, posebno s obzirom na njegovu pozadinu", rekao je Andrej Soldatov, ruski novinar i stručnjak za bezbednosne službe.

Telegram kanali bliski Vagneru brzo su objavili da je avion oboren raketom zemlja-vazduh koju je ispalila ruska vojska. Tsargrad, tvrdolinijaška konzervativna novinska agencija, rekla je da je Prigožinov mlaznjak možda raznela raketa lansirana sa broda, što bi proširilo grupu onih koji bi mogli da stoje iza nesreće.

Aleksej Venediktov, bivši šef radio stanice Eho Moskve sa dobrim vezama, napisao je da je Prigožina bilo lako uočiti kako ulazi na aerodrom Vnukovo-3 i odlazi na pistu, ali je moguće da je mogao da pređe u drugi avion koji je poleteo tada. Takođe je objavio anketu koja je pokazala da skoro 60 odsto čitalaca veruje da je Prigožinov avion ili oboren ili raznet uređaj u avionu, a 17 odsto misli da je on sam iscenirao svoju smrt. Samo jedan odsto veruje da je avionska nesreća bila nesreća.

Zanimljivo je, međutim, da je pre samo desetak dana ukrajinska Vojna obaveštajna služba potvrdila da je Dimitij Utkin, jedan od komandatana Vagnera, zaista stradao u toj letelici, ali da to ne mogu sa sigurnošću da tvrde i za Jevgenija Prigožina.

To su prilično suprotne tvrdnje od onih koje je nakon vesti o smrti Prigožina izneo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i koji je za Prigožinovu smrt optužio direktno ruskog predsednika Vladimira Putina.

Komentari (0)

Evropa