Evropa

Kako će pad Prigožinovog aviona uticati na poziciju Putina: "Establišment ubeđen da nije moguća pobuna bez posledica"

Komentari
Kako će pad Prigožinovog aviona uticati na poziciju Putina: "Establišment ubeđen da nije moguća pobuna bez posledica"
Kako će pad Prigožinovog aviona uticati na poziciju Putina: "Establišment ubeđen da nije moguća pobuna bez posledica" - Copyright AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File

veličina teksta

Aa Aa

Skoro čitav dan prošao je od pada aviona na čijem spisku putnika je bio i vođa Vagnera Jevgenij Prigožin, do trenutka u kom ruski predsednik Vladimir Putin šalje poruku saučešća porodicama svih stradalih, usput govoreći pohvalno o Prigožinu. O samom incidentu ima više nepoznanica nego što je utvrđeno činjenica, ali dok se šire različite teorije, postavlja se pitanje kako će ova situacija uticati na poziciju ruskog predsednika?

U kratkom obraćanju, Putin je rekao da je Prigožin bio "čovek složene sudbine".

"Koliko znam, vratio iz Afrike i ovde se sastao sa nekim zvaničnicima. Vagner je dao značajan doprinos borbi protiv nacizma u Ukrajini – to nećemo nikada zaboraviti. Šef Istražnog komiteta izvestio me je o početku istrage o nesreći. To će biti obavljeno do kraja, ali će biti potrebno vreme", rekao je Putin.

Dan posle, iz Kremlja je saopšteno da su "zapadne sugestije da je Prigožin ubijen po njihovom naređenju, kao i druge spekulacije, apsolutna laž".

U razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je istraga o padu aviona u toku. Takođe, dodao je da je trenutno nemoguće reći da li će Putin prisustvovati sahrani Prigožina , jer "predsednik ima krcat raspored".

Prigožinova smrt kratkoročno bi išla naruku Vladimiru Putinu, jer je uklonjena moćna figura koja je "maršem na Moskvu" dovela u pitanje njegov autoritet, piše u analizi Rojtersa. Sa druge strane, Kremlj je lišen prisustva prilično "efikasne" i "sposobne" osobe, koja je dokazala svoju korist, jer je Prigožin slao svoje borce u najkrvavije bitke koje je Rusija vodila, bilo u Ukrajini, bilo u Africi.

"Niko ne želi javno da istupi protiv rata"

Brojne se teorije kuju u vezi sa padom aviona, a analitičari kažu da ona po kojoj je Kremlj umešan, zapravo može ići u korist Putinovim namerama.

"Koji god da je bio pravi razlog za pad avioina, svi će to videti kao čin odmazde, a Kremlj neće naročito da se trudi da to opovrgne. Sa tačke gledišta koju zastupa Putin, ali i vojne i obaveštajne agencije, Prigožinova smrt je lekcija svima ostalima koji bi krenuli njegovim stopama", rekla je Tatjana Stanovaja, osnivač R.Politika.

Da bi ovakav narativ zaista mogao da ima uticaj koji Kremlj priželjkuje, pokazuje i izjava jednog ruskog milijardera koji je govorio za "Vašington post" pod uslovom anonimnosti.

"Mislim da posle ovoga niko neće želeti da javno istupa protiv rata. Sada bi svi trebalo da znaju koliki su rizici - a rizici su ogromni", rekao je taj biznismen, dodajući da je preduzeo dodatne mere kako bi ojačao sopstveno obezbeđenje.

profimedia

 

Abas Galjamov, bivši pisac govora za Putina, rekao je da Prigožinova smrt "ojačava Putinovu poziciju među elitom, ali je slabi u očima šire javnosti".

"Establišment je sada ubeđen da nije moguće usprotiviti se Putinu bez posledica. Način na koji je Prigožin ubijen, međutim, može smetati običnim Rusima, koji su ga videli kao 'patriotu koji se usudio da govori istinu'", napisao je Galjamov na Fejsbuku.

"Prigožin je javno izazvao one koji su na pozicijama moći. Putin nije prihvatio ovaj izazov na otvorenom terenu, već se prišunjao kao lopov usred noći i zabo nož u leđa Prigožinu", dodao je Galjamov.

U prethodna dva meseca, Kremlj je pokušavao da privoli koliko god je moguće Vagnerovih boraca da pređu u regularnu rusku vojsku, a sada je neizvesnost oko budućnosti plaćeničke grupe još veća.

"Nestanak Prigožina na kratke staze učvršćuje Putinovu poziciju unutar sistema. Videćemo da li će mu se pridružiti i drugi Vagnerovci. Sam Vagner je glavna nagrada", rekao je za "Politiko" jedan evropski diplomata.

Šta misli "običan narod" 

O tome da Prigožinova smrt, ako bude potvrđena bez sumnje, ipak može imati cenu koju će Putin morati da plati, govore brojni analitičari. Tu se često u diskusiji uključuje pitanje Vagnera, kao i pitanje stava "običnog naroda".

"Problem sa ubistvom Prigožina je u tome što Putin rizikuje da izazove osvetu desetina hiljada Vagnerovih plaćenika, od kojih su neki veterani, a neki osuđeni kriminalci, ali svi su se borili pod Vagnerovom zastavom", rekao je za Rojters Robert Horvat, specijalista za Rusiju na Univerzitetu "La Trob" u Melburnu.

Takođe, smatra Horvat, rizikuje se skretanje pažnje na isto ono što je Prigožin ranije isticao: režimsko opravdanje za rat, i ogroman jaz koji decu vladajuće elite, od dece običnih ljudi, koja ginu u Ukrajini.

Sada su, prema mišljenju stručnjaka, povećani i izgledi za borbu za kontrolu nad Vagnerovim ogromnim poslovnim carstvom. To stvara mogućnost i za raskol između onih Vagnerovaca koji se priklanjaju Kremlju, i onih koji već iskaljuju svoj bes na društvenim mrežama

"Mislim da je moguće da će na mnogo načina to postati neka vrsta 'Igre prestola' ili 'Soprana', gde imamo konkurentske manje frakcije u okviru Vagner grupe. Dugoročno, mislim da je u pitanju strateški gubitak za Rusiju", rekao je Endrju Boren, izvršni direktor kompanije "Flešpoint" i bivši zvaničnik američke obaveštajne službe.

profimedia

Mesto pada aviona u Tverskoj oblasti

Samjuel Ramani, analitičar londonskog istraživačkog centra RUSI i autor knjige "Rusija u Africi", smatra da bi Prigožinove široke mreže kontakata bile negativna strana situacije iz Putinove perspektive. 

"Gubi mnogo ličnih kontakata koje je Prigožin uspeo da razvije na tom kontinentu, uključujući i one koji bi bili neophodni za izvoz zlata i dijamanata iz sankcionisanih zemalja kao što su Mali i Centralnoafrička Republika", rekao je Ramani. 

Pad Prigožinovog aviona se inače dogodio istog dana kada su ruski državni mediji objavili smenu Sergeja Surovikina, bivšeg komandanta ruske vojske u Ukrajini, sa mesta šefa ruskog vazduhoplovstva. 

Široko rasprostranjeni, ali nepotvrđeni izveštaji kažu da je Surovikin stavljen pod istragu zbog mogućeg saučesništva u Prigožinovoj pobuni.

Njih dvojica smatrana su daleko najefikasnijim "igračima" u ratu u Ukrajini, gde je Rusija doživela mnoge poraze, i sada bi mogla biti ugrožena sposobnost Moskve da sprovede ofanzivne operacije u narednoj godini, smatra Ramani.

Ako je Putin odgovoran za Prigožinovu smrt, ističe, to pokazuje da je spreman da se uključi u brutalnu represiju protiv bilo koje vrste neslaganja.

"Takođe, to pokazuje i ranjivost, jer mora da koristi silu da potisne ultranacionaliste, a ranije je mogao da ih smiri uključivanjem u svoju koaliciju. Takvo stanje stvari ne govori dobro o Putinovom zadržavanju vlasti posle 2024. godine", zaključuje Ramani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa