Evropa

Ko je sve uz Prigožina bio na spisku putnika u avionu: Osobe povezane s Vagnerom i troje članova posade

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

10:55

Ko je sve uz Prigožina bio na spisku putnika u avionu: Osobe povezane s Vagnerom i troje članova posade
Ko je sve uz Prigožina bio na spisku putnika u avionu: Osobe povezane s Vagnerom i troje članova posade - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Putnici u avionu "Embraer Legacy", koji se srušio u Tverskoj oblasti u Rusiji, bili su povezani sa privatnom vojnom kompanijom Vagner, piše moskovski list Izvestija nakon što je ruska Federalna agancija za vazdušni saobraćaj objavila imena putnika.

Prema podacima Rosavijacije, na letu je bilo deset putnika, uključujući tri člana posade. Ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da su, prema preliminarnim infomacijama, svi poginuli.

Na listi putnika bili su Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Nikolaj Matusejev i tri člana posade.

Valerij Čekalov vlasnik je kompanije "Evropolis" i saradnik Prigožina, navodi ruski list. 

Dmitrij Utkin, komandant Vagnera, oficir je specijalnih snaga Generalštaba Oružanih snaga Rusije, rezervni je potpukovnik i nosilac četiri ordena za hrabrost.

Prema navodima medija, 2014. godine organizovao je bazu za obuku boraca u blizini Rostova na Donu i postao komandant sopstvene jedinice. Kasnije je, prema njegovom pozivnom znaku, cela jedinica dobila naziv "Vagner".

Tanjug/AP Photo

 

Sergej Propustin je bio član Vagnera, a to je za list potvrdila njegova rođaka Anastasija Propustina. 

Jevgenij Makarjan i Aleksandar Totmin, koji su na spisku putnika, takođe su imali veze sa Vagnerom.

Ono što se zna o tri člana posade aviona jeste da je pilot Aleksej Levšin bio iz Sankt Peterburga, kopilot Rustam Karimov, pretpostavlja se, iz Perma, a stjuardesa Kristina Raspopova iz Jekaterinburga.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je u sredu veče da se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti srušio privatni avion "Embraer Legacy", koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg.  

Na Telegram kanalu bliskom Vagneru objavljeno je da je Prigožin mrtav, a za pogibiju su okrivljeni ''izdajnici Rusije''. Portparol hitne pomoći rekao je za RIA Novosti da su na mestu nesreće pronađena tela osam osoba, a operacija potrage se nastavlja.

Iz zvaničnog Kremlja i dalje nije bilo nikakvih saopštenja o navodima da je Prigožin poginuo, kao ni o nesreći uopšte. Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je jutros na samitu BRIKS-a putem video-linka, i takođe nije pominjao avionsku nesreću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa