Evropa

Misterija pada Vagnerovog aviona: "Prigožin verovao da je imao sporazum s Putinom, deluje neverovatno da je to nesreća"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2023

-

09:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Privatni avion u kojem se nalazilo sedam putnika i tri člana posade, srušio se tokom leta od Moskve do Sankt Petersburga. Prema saopštenjima zvaničnika, svi unutra su poginuli, a na spisku putnika je bio i šef plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin. Pored njega, tu je bio i još jedan od osnivača Vagnera, Dmitrij Utkin.

Iz zvaničnog Krmelja i dalje se ne oglašavaju ovim povodom, a "Rosavijacija" je pokrenula istragu povodom nesreće. Kako je rekla Svetlana Petrenko, portparol Ruskog istražnog komiteta, istražni tim je odmah otišao na lice mesta, zakazana su neophodna forenzička ispitivanja i biće preduzete istražne radnje kako bi se utvrdio uzrok.

Malo je onih stručnjaka koji, komentarišući celu situaciju, ne vide nameru i umešanost samog Kremlja da se ubije Jevgenij Prigožin. O tome je za Euronews Srbija govorio i Piter Dikinson, analitičar Atlantskog saveta za Rusiju i Ukrajinu.

"Deluje mi sasvim izvan domena verovatnoće da je to bila nesreća. Mislim da je jasno da je to bilo ubistvo - u suštini, bilo je to javno streljanje", naveo je Dikinson.

Po potvrđivanju vesti o Prigožinovoj smrti, građani njegovg rodnog Sankt Peterburga odali su mu poštu paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred Vagnerovog centra, na kom su bila uključena svetla u obliku krsta.

Euronews

Među poštovaocima Prigožina je i bivši poslanik u Gradskom veću Jaroslavlja Dmitrij Petrovski, koji je rekao da je "osoblje Vagnera stradalo od posledica užasnog terorističkog napada".

"Ali treba imati na umu, da kada krenemo da se borimo, moramo da računamo i na gubitke. Ipak i pored smrti Prigožina, Vagner će nastaviti da uništava ološ u svim zemljama na svim kontinentima", dodao je Petrovski.

"Verovao da ima sporazum sa Putinom"

Jevgenij Prigožin proslavio se kao brutalni šef plaćenika koji je u junu ove godine pokrenuo oružanu pobunu, što je bio najveći izazov dosadašnjoj vladavini ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dikinson ističe da je bilo teško verovati da će Prigožin sačuvati život nakon neuspele pobune, bez obzira na to što je navodno napravljen sporazum po kom neće odgovarati ni on, ni ostali učesnici.

profimedia

 

"Ljudi su očekivali da će mu se desiti ovo što se desilo. Kada se dogodila pauza od dva meseca tokom kojih je Prigožin putovao kroz Rusiju i međunarodno, bio je utisak da je Putin vrlo oslabljen, ali se sada ispostavilo da je preduzeo akcije da pokaže kako i dalje kontroliše Rusiju, i da će platiti veliku cenu onaj ko se okrene protiv njega", naveo je Dikinson.

Prema sporazumu, Prigožin je otišao u Belorusiju zajedno sa onim Vagnerovcima koji su hteli da pođu sa njim. Međutim, poslednjih nedelja su se pojavljivale vesti po kojima se vratio u Rusiju, i zbog toga se smatra da je zaista verovao da se dogovorio sa Putinom.

"Rekao bih, na osnovu njegovih dela, da je verovao da je postigao sporazum sa Putinom. Mislim da je video sebe kao nezamenjivog što se ruskog režima tiče. U Africi je razvijao, uz lične, i ruske nacionalne interese", rekao je Dikinson.

"Mislio je, verovatno, da ne može da bude zamenjen, i takođe se veruje da je uživao puno podrške u ruskom establišmentu. Mislim, na osnovu njegovih nastupa, da je zaista verovao da nije u opasnosti", dodao je Dikinson za Euronews Srbija.

Šta će biti sa Vagnerom?

Iako je najviše zaslužan za osvajanje Bahmuta, gde su ruske i ukrajinske snage vodile višemesećne rovovske borbe, poznate su njegove kritike na račun ministra odbrane i ruskog vojnog vrha.

"Ovo su nečiji očevi i sinovi. Onaj ko nam ne da municiju neka gori u paklu. Ministre Šojgu, Gerasimove, gde nam je municija?", naveo je Prigožin u jednom od ranijih video-obraćanja, upućenim direktno ministru Sergeju Šojguu.

Pre samo nekoliko dana, Prigožin je objavio prvi video-snimak od pobune, na kom je govorio o važnosti Vagner grupe za, kako je on naveo "slobodnu Afriku". Ovo je samo jedno od mesta na kojima je Rusija koristila Vagner, i pitanje je šta će sada biti sa grupom.

"Rusija razvija Vagner od 2014. godine, sa ciljem da može da se ogradi od međunarodnih aktivnosti. Mogli bismo zaključiti da je jedan od razloga što smo i videli ovu pauzu od pobune do ubistva Prigožina, to što su ruske vlasti razmatrale kako da preuzmu sve Vagnerove operacije i zamene Prigožina", rekao je Dikinson.

Euronews

"Nije verovatno da će Rusija smanjiti ili eliminisati aktivnosti Vagnera. Verovatno su razrađivali i gledali kako funkcioniše Vagner interno, i mogu da nastave to u budućnosti, bez uključenja Prigožina", istakao je Dikinson.

U prvim reakcijama iz inostranstva, američki predsednik Džozef Bajden uperio je prstom na ruskog kolegu.

"Ne znam tačno šta se dogodilo, ali nisam iznenađen. U Rusiji se ne dešava gotovo ništa iza čega ne stoji predsednik Putin", rekao je Bajden.

Dok su svi svetski i ruski mediji detaljno ozveštavali o nesreći, predsednik Putin bio je u Kursku na obeležavanju 80. godišnjice najveće tenkovske bitke u Drugom svetskom ratu. Tamo je dodelio ordene i druga priznanja vojnicima koji su se istakli tokom rata u Ukrajini.

Komentari (0)

Evropa