Evropa

"Ako je Vagner grupa jednako Prigožin, teško može da preživi": Neizvesna budućnost ruske plaćeničke vojske

Komentari
"Ako je Vagner grupa jednako Prigožin, teško može da preživi": Neizvesna budućnost ruske plaćeničke vojske
Jevgenij Prigožin - Copyright Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Pored Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke grupe Vagner, na spisku putnika avoina koji se srušio u Tverskoj oblasti bilo je još šest osoba koje su povezane sa Vagnerom, kao i troje članova posade, kako je preneo ruski list "Izvestija". 

Na spisku putnika je, prema zvaničnim podacima, bio i Dmitrij Utkin, veteran ruskih specijalaca i Prigožinova "desna ruka", a istovremeno i čovek čiji pozivni znak "Vagner" je služio za ime plaćeničke grupacije. Zbog svega ovoga se postavlja pitanje kakva budućnost čeka ovu paravojnu formaciju?

Pre dva meseca, nakon što je Prigožin pokrenuo "marš na Moskvu" koji se neslavno završio, šef CIA Vilijam Barns rekao je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "biti potrebno malo vremena da skuje osvetu".

"Ono što vidimo je veoma komplikovan ples. Putin je neprevaziđeni apostol osvete", rekao je Barns na samitu u Aspenu u julu, piše "Gardijan" u analizi.

Prvo pojavljivanje Prigožina u javnosti, nakon neuspelog puča i odlaska u Belorusiju (a zatim i povratka u Rusiju) bilo je pre nekoliko dana, kada je objavio video-snimak u kom govori o tome koliko je Vagner važan za, kako je on rekao "slobodnu Afriku".

Vagner u Africi

I zaista, ruska vlada koristila je Vagner od samog njegovog osnivanja za operacije širom sveta, kad god nije želela da se umeša zvanično u neka dešavanja. Veliki deo toga odnosi se i na Afriku, gde je Prigožin pored ličnih, smatra se, branio i interese Kremlja.

Veliki deo Vagnerovog "afričkog carstva", uključujući operacije dezinformisanja, vrtlog komercijalnih mešetarenja i plaćeništva, oslanjao se na razne veze koje su Prigožin i njegovi bliski saradnici stvarali tokom godina.

Ruski interesi u Africi su veliki, i ni za jedan im nije posebno potreban Prigožin, pa se njihovi planovi tamo sada neće promeniti, piše u analizi za "Atlantic Council" Rama Jade iz ove organizacije.

Tanjug/AP Photo

 

"Sa ili bez Prigožina, Rusi će hteti u Africi da nastave kao i do sada. To je primarni cilj, a Putin je bio jasan posle pobune da ne može verovati Prigožinu. Čak i nakon odlaska u Belorusiju, Prigožin je bio pretnja interesima Rusije u Africi, u vidu konkurencije", smatra Jama.

Kako dodaje, Afrika je ključna u Putinovom planu za Ukrajinu, jer pomoću ovog kontinenta pokazuje da nije izolovan, da može preusmeriti ekonomiju koja je bila usmerena na Zapad, i da može obnoviti svoje resurse.

"Očito da se interesi ruske vlade i Vagnera više ne poklapaju. Prigožin je želeo razjašnjenje u vezi sa odnosom ruske vlade prema afričkim zemljama. Sada ga je dobio", zaključio je Jama.

"Pažljivo planirano"

Pojedini stručnjaci smatraju da je sve ovo pažljivo planirano, i da, iako niko zvanično nije preuzeo odgovornost, ruskog predsednika treba kriviti za ono što se najverovatnije desilo Prigožinu i njegovim najbližim saradnicima, i da će Kremlj preuzeti operacije Vagnera.

"Rusija razvija Vagner od 2014. godine, sa ciljem da može da se ogradi od međunarodnih aktivnosti. Možda je jedan od razloga što smo i videli ovu pauzu od pobune do Prigožinovog ubistva, to što su ruske vlasti razmatrale kako da preuzmu sve Vagnerove operacije i zamene Prigožina", rekao je za Euronews Srbija Piter Dikinson, analitičar Atlantskog saveta za Rusiju i Ukrajinu.

Dikinson dodaje da je "malo verovatno" kako će Rusija smanjiti ili eliminisati aktivnosti Vagnera, i da je verovatnije da je Kremlj tokom ovog perioda razrađivao planove, i gledao kako funkcioniše Vagner interno, da bi to moglo da se nastavi i bez Prigožina.

Euronews

Vojni analitičar Rob Li smatra slično, pa je tako rekao da je "verovatno bezbednosnim službama trebalo malo vremena da vide kako će kontrolisati Vagnerove prekomorske operacije".

"Postoje izveštaji da su neki lideri Vagnera prebegli u Redut. Bila je ovo prilika da se ukloni ne samo Prigožin, već i Utkin i drugi ključni lideri odjednom", napisao je Li na Tviteru.

Redut, koji pominje Rob Li, takođe predstavlja privatnu vojnu kompaniju. Osnovan je 2008. godine, a na njegovom čelu nalazi se Anatolij Karazij. Ima više formacija, a učestvuje aktivno u ratu u Ukrajini.

"Biće zanimljivo videti šta će da rade istaknuti komandanti Vagnera, koji su uticajni. Vagner nije igrao nikakvu ulogu u Ukrajini od pobune, pa nije jasno da li će ovo uticati na kontraofanzivu Ukrajine", dodao je Li u analizi na Tviteru.

Da li je "Sedokosi" Prigožinov naslednik?

Već nakon što je okončana pobuna Vagnera postavljalo se pitanje ko bi sledeći mogao da dođe na čelo Vagner grupe - i da li bi, zapravo, iko i mogao da zameni Prigožina. U tom smislu je zanimljiv sastanak koji je Putin održao pet dana posle pobune sa liderima Vagnera u Kremlju. a kasnije je tvrdio da im je pružio šansu da nastave da se bore u Ukrajini.

Govoreći u intervjuu za ruski list "Komersant", Putin je naveo da je 35 boraca Vagnera bilo, zajedno sa Prigožinom, na sastanku koji je trajao tri sata. Prema njegovim rečima, ponudio im je nekoliko opcija, među kojima je i ona da nastave da se bore u Ukrajini pod komandom vojnika čiji je pozivni znak "Sedokosi", a koji je bio komandant u prethodnih 16 meseci.

"Svi su mogli da ostanu na okupu, i nastave da se bore. Ništa se za njih ne bi promenilo, imali bi istog komandanta kao i do sada. Mnogi su klimnuli glavom kada sam to predložio, ali je Prigožin, koji nije to video, rekao da se 'momci sa ovim neće složiti'", rekao je Putin u intervjuu.

profimedia

 

Da li će "Sedokosi" zaista i naslediti Prigožina ili ne, ostaje da se vidi, ali stručnjaci uglavnom smatraju da je teško da će se naći neko ko može voditi Vagner na način na koji je to Prigožin činio.

Anđela Stent, ekspert za spoljnu politiku, rekla je za PBS da "veruje kako, bar za sada, neće biti nikoga ni sličnog Prigožinu, naročito nekoga ko će pokušati da nahuška javnost na to da kritikuju rat".

Bivši vicemaršal britanskog vazduhoplovstva, Šon Bel, u prethodnom intervjuu za "Gardijan" rekao je: "Ako je Vagner grupa Jevgenij Prigožin, onda mi je teško da vidim kako može da preživi. To je kraj Vagnera kakvog poznajemo".

Značaj ovakvih grupa prevelik da bi se ispustio

Kako bi budućnost Vagnera mogla da izgleda niko trenutno ne zna, ali je svoje predviđanje ponudila i obrazložila Katrina Doksi, iz vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Doksi smatra da, iako je "malo verovatno da će Rusija u potpunosti napustiti sistem privatnih vojnih kompanija, s obzirom na značajne koristi uz relatovno niske finansijske ili političke troškove". 

"Bez jasne organizacije koja je naslednica, malo je verovatno da će Moskva demontirati Vagnerovu operativnu infrastrukturu širom planete, jer bi bilo teško ponovo izgraditi iste odnose, prikupiti znanje i napraviti sisteme koje je Vagnerovo osoblje uspostavilo tokom godina", piše Doksi. 

Umesto raspuštanja ili zamene Vagnera, smatra ona, Rusija će verovatno postaviti novo rukovodstvo, sa jačom lojalnošću Kremlju i pod strožim nadzorom, uz održavanje što je moguće većeg kontinuiteta na operativnom nivou. 

Tanjug/AP

 

"Ovaj proces takođe može uključivati rebrendiranje, a kompanije unutar Vagnerove orbite mogu se podeliti u zasebne celine na osnovu funkcionalnih oblasti, koje mogu biti nacionalizovane ili održavane kao kvazinezavisne celine", ističe ona. 

"Ako Putin zaista namerava da održi operacije pod novim rukovodstvom, lojalnost Vagnerovog osoblja i rukovodstva srednjeg nivoa može biti jedan od najjačih faktora u određivanju održivosti Vagnera bez Prigožina", navodi Doksi u analizi.

Lekcija koju je Putin verovatno naučio iz junske pobune, smatra, jeste opasnost od toga da toliko moći i odgovornosti, što sa sobom nosi komanda nad Vagnerom, bude u rukama jednog čoveka. 

Komentari (0)

Evropa