Evropa

Papa, Meloni, Matarela među mnogim zvaničnicima koji su odali počast Napolitanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

20:41

Papa, Meloni, Matarela među mnogim zvaničnicima koji su odali počast Napolitanu
Papa, Meloni, Matarela među mnogim zvaničnicima koji su odali počast Napolitanu - Copyright Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski predsednik Serđo Matarela, premijerka Đorđa Meloni i papa Franja bili su među mnogim zvaničnicima i javnim ličnostima koje su danas odale poštu bivšem predsedniku u dva mandata Đorđu Napolitanu, koji je u petak preminuo u 99. godini. 

Matarela je stigao u Senat na otvaranje kapele za bdenje gde će telo Napolitana biti izloženo do sutra popodne. 

Ubrzo zatim stigla je Meloni, u pratnji predsednika Senata Ignacija La Rusa.

Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

Među ostalim visokim zvaničnicima koji su došli da odaju počast bili su evropski komesar za ekonomska pitanja i bivši italijanski premijer Paolo Đentiloni, bivši predsednik Evropske centralne banke, guverner Banke Italije i premijer Mario Dragi, sekretarka Demokratske partije (Pd) levog centra Eli Šlajn i bivši premijer i lider opozicionog Pokreta pet zvezdica (M5S) Đuzepe Konte. 

Đentiloni je opisao Napolitana kao „izuzetnog proevropljana koji je uvek imao ideju da će razvoj i snaga Italije biti mogući unutar evropskog horizonta”. 

Papa Franja je neočekivano posetio Palaco Madami da bi odao poštu Napolitanu nakon nedeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja u Vatikanu. 

Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

U kapeli za bdenje pozdravio je članove Napolitanove porodice, a zatim odao počast pred kovčegom. 

Papa je rekao da je želeo da „svojim prisustvom i molitvom izrazi ličnu naklonost Napolitanu i njegovoj porodici i da oda počast njegovoj velikoj službi Italiji“, navodi se u saopštenju Vatikana. 

„Ovo je prvi put da je papa ušao u zgradu Senata u Palaco Madama. Došao je da oda počast Đorđu Napolitanu - i to je bila velika čast za nas“, rekao je La Rusa novinarima nakon toga, prenosi agencija Ansa.

Od kada je bdenje otvoreno za javnost jutros u 11 sati , brojni građani odali su počast bivšem predsedniku. Napolitanov kovčeg prekriven je italijanskom zastavom, a do njegovih nogu, na ljubičastom somotskom jastuku, izložen je Viteški veliki krst za zasluge Italijanske republike, najviše od državnih odličja.

Napolitano će biti sahranjen u utorak u 11:30 sati nakon nereligiozne državne ceremonije u Donjem domu u Palaco Montesitorio.

Napolitano je preminuo u bolnici u Rimu, a njegovo zdravstveno stanje je bilo kritično već neko vreme, prenosi agencija ANSA.

Rođen je u Napulju 25. juna 1925. godine, a diplomirao je pravo na Univerzitetu u Napulju 1947. godine. 

U Komunističku partiju Italije je ušao 1945. godine, a osam godina kasnije je prvi put postao poslanik.

Deo Demokratske partije levice postaje 1991. godine, a od 1996. do 1998. godine bio je ministar unutrašnjih poslova u vladi Romana Prodija.

Tokom dugogodišnje političke karijere, Napolitano je bio član Evropskog parlamenta, kao i predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta.

Predsednik Italije je bio od 2006. do 2015. godine, kada je podneo ostavku na tu funkciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa