Evropa

Policija u Nemačkoj istražuje nacistički skandal na Oktoberfestu u Saksoniji

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

15:33

Policija u Nemačkoj istražuje nacistički skandal na Oktoberfestu u Saksoniji
Policija u Nemačkoj istražuje nacistički skandal na Oktoberfestu u Saksoniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija i državna bezbednost istražuju snimak koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem grupa posetilaca Oktoberfesta u blizini Baucena u Saksoniji pevaju pesmu "Erika" koja je bila popularna tokom nacističke ere i nekoliko puta pozdravljaju Hitlera.

Korisnik je na platformi X (Tviter) objavio snimak na kojem se vidi kako tri muškarca i jedna žena u jednom od šatora pevaju marš "Erika", pesmu nacističkog kompozitora Hermsa Nila koja je bila posebno popularna tokom Drugog svetskog rata i korišćena za nacističku propagandu.

Na snimku, koji traje 16 sekundi, plavokosa žena sedam puta podiže desnu ruku na taktove nacističkog marša, muškarac naspram nje to radi 14 puta tokom 16 sekundi, a drugi muškarac u pozadini pokazuje Hitlerov pozdrav šest puta. Treći muškarac pored plavuše prvo podiže kriglu piva, zatim je spušta i takođe podiže desnu ruku u vazduh, salutirajući Hitleru.

Portparol nadležne policijske uprave u Gerlicu Marsel Malhov rekao je za nemački list Bild da je snimak prosleđen nadležnoj policijskoj upravi u Gerlicu i da je u toku istraga zbog korišćenja simbola protivustavnih organizacija.

"Istražujemo prvobitnu sumnju na korišćenje simbola neustavnih organizacija. Državna bezbednost će biti uključena u istragu", rekao je portparol policije.

Za razliku od Hitlerovog pozdrava, tekstovi pesama nisu zabranjeni, prenosi Bild.

Organizatori Oktoberfesta ogradili su se od incidenta i najavili da će počiniocima biti zabranjen ulaz na tu manifestaciju.

"Jasno se ograđujemo od ovakvih posetilaca, samo želimo da proslavimo sasvim normalan Oktoberfest. Ubuduće neće biti ni koračnice Vermahta", rekao je organizator Matijas Braun, preneo je Bild.

Komentari (0)

Evropa