Evropa

Makron predstavio "ekologiju na francuski način": Dodatnih 10 milijardi evra za program od 50 tačaka

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

23:41

Makron predstavio "ekologiju na francuski način": Dodatnih 10 milijardi evra za program od 50 tačaka
Makron predstavio "ekologiju na francuski način": Dodatnih 10 milijardi evra za program od 50 tačaka - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron predstavio je danas nacionalni "ekološki plan" za smanjenje emisija gasova staklene bašte za 55 odsto i okončanje upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine.

Govoreći posle sastanka sa ministrima, Makron je rekao da će dodatnih 10 milijardi evra biti uloženo u program od 50 tačaka, koji je opisao kao "ekologija na francuski način", prenosi Gardijan.

"Od suštinskog je značaja da Francuska smanji zavisnost od fosilnih goriva, uglja, benzina i gasa, koje više ne proizvodimo, ali od kojih zavisimo", naveo je Makron, dodavši da je cilj da se ta zavisnost smanji sa trenutnih 60 na 40 odsto do 2030. godine.

Istakao je da je prioritet da do januara 2027. godine potpuno bude prekinuto korišćenje uglja za proizvodnju električne energije.

Makronov ekološki plan uključuje i ubrzanje proizvodnje električnih automobila, nove projekte u vezi sa vetroelektranama na moru, otvaranje nekoliko fabrika baterija na severu zemlje, mapu na kojoj će biti predstavljeno gde se mogu naći prirodni resursi u Francuskoj, uključujući vodonik i osnovne elemente za litijumske baterije.

Pored toga, francuska vlada će uložiti 700 miliona evra za razvoj regionalne železničke mreže.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa