Evropa

Napolitano ispraćen u prvoj sekularnoj sahrani jednog predsednika Italije

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

16:52

Napolitano ispraćen u prvoj sekularnoj sahrani jednog predsednika Italije
Tanjug/AP/Roberto Monaldo - Copyright Tanjug/AP/Roberto Monaldo

veličina teksta

Aa Aa

Italija se danas oprostila od bivšeg predsednika Đorđa Napolitana, što je prvi put da se u toj zemlji nekadašnji šef države sahranjuje bez verskih obeležja i uz sekularnu ceremoniju u parlamentu.  

Napolitano, koji je preminuo prošle nedelje u 98. godini, bio je prvi bivši komunista koji je postao predsednik Italije i prva osoba dva puta birana na tu funkciju, koju je obavljao od 2006. do 2015. godine.

Sahrani su prisustvovale mnoge visoke zvanice poput italijanske premijerke Đorđe Meloni, francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera, a bilo je i najmanje osam bivših šefova italijanskih vlada, preneo je Rojters.

Tanjug/AP

 

Funkcija predsednika u Italiji je uglavnom ceremonijalna, ali poštovaoci Napolitana mu u zasluge pripisuju to što je spasao zemlju od finansijske propasti 2011. godine, kada je ubedio tadašnjeg premijera Silvija Berluskonija da podnese ostavku tokom dužničke krize i tako otvorio put tehnokratskoj vladi koja je stabilizovala tržišta.

S druge strane, kritičari su ga optuživali da je organizovao državni udar. Napolitano će počivati na malom nekatoličkom groblju u Rimu, na kojem je, pored ostalih, sahranjen Antonio Gramši, jedan od rodonačelnika italijanskog komunizma.

Iako nije bio religiozan, Napolitano je bio veoma cenjen u Rimokatoličkoj crkvi, a papa Franja mu je lično odao počast, dok su Napolitanovi posmrtni ostaci tokom vikenda bili izloženi u parlamentu.

"Misao i gest zahvalnosti velikom čoveku, sluzi nacije", napisao je papa u knjizi žalosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa