Evropa

Tajani o migrantima: Na strani smo Evrope, ali to ne znači ćutanje i pristajanje

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

21:25

Tajani o migrantima: Na strani smo Evrope, ali to ne znači ćutanje i pristajanje
Tajani o migrantima: Na strani smo Evrope, ali to ne znači ćutanje i pristajanje - Copyright Tanjug/HINA/Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da je italijanska vlada na strani Evrope po pitanju migranata, ali da "to ne znači ćutanje ili pristajanje". 

Tajani je u emisiji "Za pola sata" na nacionalnoj televiziji Rai 3 rekao da će na sutrašnjem sastanku svojoj francuskoj koleginici Ketrin Koloni reći da Pariz "greši" što odbija ulazak migranata na granicu Francuske i Italije u Ventimilji. 

"Sutra ću biti u Parizu i reći ću koleginici Koloni da Francuska nije u pravu u Ventimilji", rekao je Tajani, prenosi agencija Nova.

Ministar spoljnih poslova je takođe rekao da će u četvrtak posetiti Berlin i pokrenuti pitanje odluke nemačke vlade da finansira migrantske nevladine organizacije u Italiji.

"Ovo je čudan stav, pokušaćemo da shvatimo zašto stvari idu u tom pravcu. Da li Berlin želi da svi migranti stignu u Italiju, a zatim da ne odu u Nemačku?", zapitao je Tajani i dodao da problem postoji, ali da se mora rešavati "uz podršku, a ne na sebičan način". 

Pariz je pre nekoliko dana pojačao kontrolu na južnoj granici sa Italijom kako bi sprečio neregularne migrante koji stižu u Italiju da pređu u Francusku.

Berlin je u petak najavio da će finansirati nemačku nevladinu organizaciju SOS Humanity za sprovođenje operacija potrage i spasavanja migranata u centralnom Mediteranu.

Vest je izazvala gnev desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni, koja je taj potez opisala kao "anomaliju" i zahtevala pojašnjenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa