Evropa

RAT U UKRAJINI Masovni ruski napad dronovima završen neuspešno, Stoltenberg u iznenadnoj poseti Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2023

-

08:40

RAT U UKRAJINI Masovni ruski napad dronovima završen neuspešno, Stoltenberg u iznenadnoj poseti Kijevu
RAT U UKRAJINI Masovni ruski napad dronovima završen neuspešno, Stoltenberg u iznenadnoj poseti Kijevu - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kravchenko, Andrii Marienko, Russian Defense Ministry, Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 581. dan rata u Ukrajini. Osim ratovanja dronoima, ratuje se i diplomatijom, ali i informacijama i dezinformacijama. Tako je Kijev zapadnim saveznicima, kako tvrdi Gardijan, poslao dokument u kome tvrdi da su iranski dronovi "kamikaze" korišćeni u poslednjim napadima na ukrajinske gradove prepuni evropske tehnologije, iako su proizvedeni u Rusiji, Iranu i Siriji. S druge strane, Moskva tvrdi da je nedavni napad Kijeva na Sevastopolj realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima.

Ključni događaji:

  •  Kijev: Ruske snage granatama oštetile termoelektranu na jugu Ukrajine
  • Zelenski i Lekornu razgovarali o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja
  • Kijev: Najmanje troje poginulih u ruskom napadu na Herson
  • Predsedavajući iranskog parlamenta: NATO i SAD glavni uzrok sukoba u Ukrajini
  • Bugarski parlament odobrio je dodatno oružje za pomoć Ukrajini
  • Zatvoren konzulat Finske u Sankt Peterburgu
  • Kijev imenovao troje novih zamenika ministra odbrane Rustema Umerova
  • Ukrajina pozvala MSP da odbaci ruske prigovore o navodima o genocidu

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

20.37 Kijev: Najmanje troje poginulih u ruskom napadu na Herson

Najmanje tri žene poginule su u ruskom artiljerijskom udaru na grad Herson.

„Rusi su artiljerijom granatirali Herson. Trenutno znamo za tri ubijene žene“, objavio je šef kabineta predsednika Andrij Jermak na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, u sredu je ruska vojska je izvršila 109 udara na Hersonsku oblast, pri čemu su stradale dve osobe.

 

 

18.48 Zelenski i Lekornu razgovarali o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu posetio je danas Kijev i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja, saopšteno je danas iz kabineta Zelenskog.

''Sa vašim ministrima sam vrlo konkretno razgovarao o tome kako vam francuska industrija može pomoći. Mi ćemo, naravno, nastaviti ovaj posao'', rekao je Lekornu u video-snimku koji je na svom nalogu na Telegramu objavio Zelenski.

18.28 Varšava demantuje tvrdnje Minska da je poljski helikopter narušio vazdušni prostor Belorusije

Belorusija je danas saopštila da je poljski helikopter narušio njen vazdušni prostor, što je Poljska demantovala. Oko 15.20 časova letelica je prešla granicu Republike Belorusije i letela je u dubini do 1,5 kilometara, navelo je Ministarstvo odbrane Belorusije na svom nalogu na Telegramu, preneo je Rojters. U 16.22, helikopter je u više navrata narušio državnu granicu, u dubini do 300 metara, saopštilo je Ministarstvo. Belorusija je navela da je kao odgovor na to presrela helikopter.

Poljska je saopštila da nijedan od njenih helikoptera nije narušio vazdušni prostor Belorusije, demantujući ranije saopštenje beloruskog Ministarstva odbrane.

14.50 Putin: Izbori u novim ruskim regionima korak ka njihovoj punoj integraciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su izbori održani ranije ovog meseca u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve označili korak ka njihovoj punoj integraciji u Rusiju. ''To je, naravno, značajan događaj, važan korak ka punom ulasku novih regiona u jedinstven pravni, državni prostor naše velike zemlje'', rekao je Putin na sastanku sa novoizabranim guvernerima, a prenosi Rojters. Izbore u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su pod delimičnom ruskom kontrolom, uspostavljenom nakon početka rata u Ukrajini, Kijev je proglasio nezakonitim.

14.21 Kijev: Ruske snage granatama oštetile termoelektranu na jugu Ukrajine

Ruske snage prilikom poslednjeg granatiranja južnih ukrajinskih područja oštetile su termoelektranu na jugu zemlje, saopšteno je danas iz državne distributerske mreže Ukrajine Ukrenergo nije izneo prezicne podatke o lokaciji elektrane ili stepenu oštećenja.

''Sinoć je termoelektrana u južnom regionu oštećena kao rezultat masovnog neprijateljskog granatiranja'', navodi se u saopštenju Ukrenerga.

Ta kompanija nije bila u mogućnosti da pruži više detalja, zbog zakonskih obaveza u vreme rata, prenosi Rojters.

13.03 Stoltenberg u nenajavljenoj poseti Kijevu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom nenajavljene posete Kijevu rekao da ukrajinske snage "postepeno dobijaju na snazi" u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je takođe rekao da se ruske trupe bore za "imperijalne zablude" Moskve.

Inače, Stoltenberg je objavio da NATO ima okvirne ugovore za 2,4 milijarde evra ključne municije za Ukrajinu, uključujući jednu milijardu evra u čvrstim porudžbinama.

08.38 Ukrajinci tvrde da su oborili 34 od 44 bespilotne letelice

Ukrajinske vazduhoplovne snage su u četvrtak saopštile da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili 34 od 44 dronova "šahed" koje je Rusija landirala preko noći, dok je regionalni zvaničnik rekao da u napadu nije bilo žrtava.

"Lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne vatrene grupe angažovane su da odbiju napad", saopštila je vojska u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je njegova regija bila glavna meta, ali da u napadu nije bilo poginulih.

08.00 Masovni ruski napad bespilotnim letelicama

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je Rusija izvela "masovni" napad dronom tokom noći i daje više od 30 ruskih bespilotnih letelica uništeno.

Natalija Gumenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande, rekla je da su bespilotne letelice presretnute iznad priobalnih regiona Crnog mora i dalje u unutrašnjosti.

"Rusija ne prestaje sa pritiskom i traganjem za novom taktikom uz upotrebu masovnih napada", rekla je ona na Telegramu i nastavila:

"Večeras su lansirali nekoliko grupa udarnih bespilotnih letelica. PVO je delovala duž skoro celog južnogt pravca - u Odeskoj i Mikolajevskoj oblasti. Takođe i severno. Neprijatelj je svoje napade usmerio na centralnu Ukrajinu. Sada se razjašnjavaju posledice napada, jer je zaista bio masivan. Međutim, rad PVO je bio prilično efikasan. Uništeno je više od 30 bespilotnih letelica", dodaje Gumenjuk.

Od jula, otkako se Moskva povukla iz sporazuma koji je uz posredovanje UN omogućavao bezbedne isporuke žitarica preko Crnog mora, Rusija je pojačala napade na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica u južnoj Odesi i Mikolajevskoj oblasti, prenosi Gardijan.

07.55 Predsedavajući iranskog parlamenta: NATO i SAD glavni uzrok sukoba u Ukrajini

Predsednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je juče da je širenje NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država uzrok sukoba u Ukrajini, kao i da se SAD zapravo protive prekidu vatre.

"Iran se od samog početka zalagao za hitan završetak sukoba u Ukrajini... Ali u isto vreme, jasno smo rekli da je širenje NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država najvažniji faktor u nastanku  rata.

07.40 Bugarski parlament odobrio dodatno oružje za pomoć Ukrajini

Bugarski parlament odobrio je juče pružanje dodatne vojne pomoći Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom. Na skupštini iza zatvorenih vrata, bugarski poslanici izglasali su ovu odluku sa 141 prema 40, uz tri uzdržana, preneo je AP.

Kako se navodi, Bugarska će Ukrajini poslati neispravne rakete "zemlja-vazduh" za sistem protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje i municiju za automatsko oružje malog kalibra.

Vojni eksperti kažu da se rakete ne mogu popraviti u Bugarskoj, ali Ukrajina ima potrebne objekte da ih popravi ili koristi za rezervne delove.

Načelnik odbrane Emil Eftimov uverio je poslanike da obezbeđeno oružje ne šteti odbrambenim sposobnostima Bugarske.

07.30 Kijev imenovao troje novih zamenika ministra odbrane Rustema Umerova

Ukrajinska vlada imenovala je juče troje novih zamenika ministra odbrane nakon što su šestorica zvaničnika razrešena posle imenovanja novog resornog ministra Rustema Umerova ranije ovog meseca.

''Ponovno pokretanje ministarstva i sprovođenje kvalitativnih promena koje će prvo osetiti naši vojnici'', naveo je Umerov na svom nalogu na Fejsbuku, prenosi Rojters. Među novim zamenicima su Jurij Džihir, zamenik ministra finansija u periodu između 2018 i 2020; Natalija Kalmikova, bivđa izvršna direktorka ukrajinskog veteranskog fonda, kao i Katerina Černohorenko, šefica ukrajinskog projekta ''Vojska dronova''.

06.50 Zatvoren konzulat Finske u Sankt Peterburgu

Konzulat Finske u Sankt Peterburgu zatvoren je juče nakon što je Rusija ranije najavila njegovo zatvaranje. Korisnički servis u konzulatu već je bio ukinut početkom meseca, prenosi finski javni servis YLE.

"Kraj jedne ere. Ponosna sam na naš tim i obavljeni posao", navela je konzul Sanamarija Vanamo na društvenoj mreži X (Tviter).

Finska je početkom juna obavestila Rusiju da će proterati devet ruskih "špijuna" iz svoje zemlje jer su oni, kako su navele finske vlasti, prekršili Bečku konvenciju koja reguliše diplomatske odnose. Kao odgovor na to, rusko ministarstvo spoljnih poslova je proteralo devetoro finskih diplomata i najavilo zatvaranje finskog konzulata u Sankt Peterburgu do početka oktobra.

06.10 Kijev pozvao MSP da odbaci ruske prigovore o navodima o genocidu

Ukrajina je juče pozvala  Međunarodni sud pravde (MSP) da odbaci prigovore Rusije i u potpunosti sasluša tvrdnju Kijeva da je Moskva zloupotrebila međunarodno pravo rekavši da je invazija 2022. učinjena da bi se zaustavio navodni genocid.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana i da joj je cilj bio da zaustavi navodni genocid u istočnoj Ukrajini, kao i da nije bilo rizika da se genocid dogodi na tom području, gde se Ukrajina borila protiv snaga koje je podržavala Rusija od 2014, prenosi Rojters.

 

Komentari (1)

Mirjana

28.09.2023 11:35

Ukrajinci su probili ruske linije odbrane na više mesta.Unutar Rusije se polako razbija,već je na kolenima a puno Ukrajinski gradovi će biti oslobodjeni pre zime.Rusija se grčevito i neuspešno brani u ratu koja je sama započela protiv susedne i najsiromašnije zemlje Evrope.

Evropa