Evropa

Norveška zatvara granicu za automobile registrovane u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

21:43

Norveška zatvara granicu za automobile registrovane u Rusiji
Norveška zatvara granicu za automobile registrovane u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveške vlasti saopštile su danas da će, uz retke izuzetke, u ponoć 2. oktobra zatvoriti granicu za vozila registrovana u Rusiji, što predstavlja dodatno pooštravanje mera protiv te zemlje zbog rata u Ukrajini.

Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sedišta i predviđa neke izuzetke, kao što su slučajevi humanitarnih hitnih slučajeva. 

Izuzetak su i automobili diplomata i vozila građana Evropske unije (EU) koji borave u Rusiji, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Norveška i Rusija dele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem severu, kao i granični prelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora, koji čine EU, Norveška, Island i Lihtenštajn, poslednji prelaz otvoren za Ruse sa turističkim vizama.

Šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeldt izjavila je da Norveška stoji uz svoje saveznike u odgovoru na rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodala da je važno da sankcije budu efikasne.Norveška nije članica EU, ali je prihvatila gotovo sve sankcije koje je Brisel uveo od napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Svoju granicu za vozila registrovana u Rusiji su, u skladu sa preporukama Evropske komisije, već zatvorile neke zemlje EU koje se graniče sa Rusijom, kao što su Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa