Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona; Putin: Istorijski događaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2023

-

09:29

RAT U UKRAJINI Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona; Putin: Istorijski događaj
RAT U UKRAJINI Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona; Putin: Istorijski događaj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

anas je 583.dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano na služenje vojnog roka 2023. godine. Istovremeno, Rusija danas prvi put obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Ključni događaji:

  • Sedam zemalja EU naručilo municiju za pomoć Ukrajini i popunu svojih zaliha
  • IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti NE u Zaporožju
  • Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi
  • Stoltenberg uveren da će Poljska nastaviti da vojno podržava Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.38 Pušilin: Ukrajinske snage granatirale manastir u DNR, dvojica ranjena

Dva muškarca ranjena su danas u napadu ukrajinskih snaga na manastir Svetog Nikolaja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je lider DNR Denis Pušilin. On je na Telegramu naveo da su ukrajinske snage granatirale teritoriju koja pripada manastiru, prenose RIA Novosti.

Kako precizira Tass, pozivajući se na neimenovane izvore iz regionalnih službi za vanredne situacije, ranjeni su monah i vernik. U napadu je oštećena infrastruktura manastira. Prema navodima agencije za vanredne situacije, ukrajinske snage koristile su kasetnu municiju u napadu. Na teritoriji manastira trenutno živi 45 monaha, rekla je igumanija Ana Morozova.

18.02 Zelenski: Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje. On je rekao da vlasti u Kijevu mogu da ponude posebne uslove kompanijama koje su spremne da razvijaju proizvodnju oružja zajedno sa Ukrajinom, prenosi CNN.

"To će biti korisno partnerstvo za obe strane. Mislim da je ovo dobro vreme i mesto za stvaranje velikog vojnog čvorišta", poručio je Zelenski nakon sastanka sa predstavnicima kompanija iz različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku, Švedsku i Češku.

On je istakao da su "nebeski štit" i deminiranje dva najveća prioriteta za Ukrajinu.

"Moramo ovo da uradimo. Ovo će biti korisno, ne samo za Ukrajinu, već i za Evropu i naše susede", rekao je ukrajinski predsednik.

Dodao je da je Ukrajina zainteresovana i za proizvodnju raketa dugog dometa i artiljerije sa novim mogućnostima.

"Kombinacija naprednih tehnologija i vojne taktike pomoći će Ukrajini da pobedi u ratu protiv Rusije. Zato nam je prioritet razvoj odbrambene proizvodnje korišćenjem savremenih tehnologija, proizvodnja granata, projektila i dronova u Ukrajini u saradnji sa svetskim liderima u ovoj oblasti", rekao je Zelenski.

16.50 Medvedev: Rusija će nastaviti rat do uništenja nacističkog režima u Ukrajini

Rusija će nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoje iskonske teritorije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Kako je naveo na Telegramu, Rusija će pobediti i u njenom sastavu biće još više novih teritorija, preneo je Sputnjik.

"Pobedićemo. A novih regiona u sastavu Rusije biće više", naveo je Medvedev. 

16.04 Borelj u poseti Odesi ponovio punu podršku EU Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj danas je doputovao u ukrajinsku luku Odesu, gde je ponovio da EU pruža vojnu, ekonomsku, političku i diplomatsku podršku Ukrajini.

On je istakao da je ta podrška neophodna kako bi se došlo do mira koji je pravedan i poštuje integritet i nezavisnost Ukrajine, prenosi agencija Ansa.

Borelj je takođe naglasio da je neophodna podrška Ukrajini u izvozu žita, jer Rusija, time što vrši opstrukciju tog izvoza, ugrožava veliki broj ljudi u najranjivijim zemljama sveta. Šef evropske diplomatije posetio je u Odesi teško oštećenu Crkvu Preobraženja.

"Odesa je divan, istorijski grad", naveo je Borelj na platformi X (Tviter), dodajući da bi trebalo da mediji govore o njegovoj živoj kulturi i duhu, a umesto toga je u vestima kao česta meta Putinovog rata. On je naveo i da EU podržava stabilizaciju i obnovu lokacija oštećenih u ratu i ruskim napadima.

10.45 Kijev: Ukrajina oborila 30 od 40 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći

Ukrajinske vazdušne snage oborile su 30 od 40 dronova iranske proizvodnje "Šahed" koje je lansirala Rusija tokom noći u napadu na centralne i južne regione, saopštili su danas regionalni i vojni zvaničnici.

Južna vojna komanda saopštila je da je oboreno 20 dronova u centralnoj Vinickoj oblasti i još 10 iznad Odese i Nikolajevske oblasti na jugu, preneo je Rojters. Portparolka južne komande Natalija Humeniuk izjavila je za ukrajinsku televiziju da je Rusija nastavila da napada lučku infrastrukturu, uključujući i infrastrukturu na Dunavu, a pokušava da izvede udare i na ključne infrastrukturne objekte u drugim ukrajinskim regionima kako bi uticala na ukrajinsku ekonomiju.

10.12 Rumunija izvestila o mogućem ruskom upadu u vazdušni prostor

Rumunska vojska identifikovala je tokom noći mogući neovlašćeni prodor u vazdušni prostor Rumunije, kada su ruske snage izvele novu seriju napada na neke ciljeve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane. Prema saopštenju ministarstva, u noći između 29. i 30.septembra, nakon otkrivanja grupa dronova koje su krenule ka ukrajinskoj teritoriji, u blizini rumunske granice, upozoreni su stanovnici opšina Tulcea i Galati.

"Sistem radarske kontrole ukazao je na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor uz signal koji je detektovan na ruti prema opštini Galati", dodaje se u saopštenju. Ministarstvo odbrane je saopštilo i da do ovog trenutka nisu identifikovani objekti koji su pali iz vazdušnog prostora na državnu teritoriju, a da će se potraga nastaviti danas.

09.22 Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona

Rusija danas prvi put obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom. On je rekao da je to "istorijski događaj".

09. 00 Francuske i nemačke kompanije odbrambene industrije otvaraju filijale u Ukrajini

Francuske i nemačke kompanije odbrambene industrije otvaraju lokalne filijale u Ukrajini za remont naoružanja, što je prvi korak ka proizvodnji oružja u toj zemlji, prenosi Politiko. Nemačka agencija za zaštitu konkurencije Bundeskartelamt odobrila je tokom ove nedelje formiranje zajedničkog preduzeća nemačkog giganta odbrambene industrije, kompanije Rajnmetal i državne Ukrajinske odbrambene industrije (UDI). 

Kako je saopšteno iz te agencije, zajedničko preduzeće imaće sedište u Kijevu i radiće na servisiranju i održavanju vojnih vozila. Rajnmetal je proizvođač vojnih vozila, uključujući, glavni borbeni tenk Leopard i borbeno vozilo pešadije Puma. Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu otputovao je ove nedelje u Kijev sa predstavnicima oko 20 francuskih kompanija odbrambene industrije kako bi olakšao partnerstvo sa ukrajinskim zvaničnicima, navodi Politiko.

08.15 Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano na služenje vojnog roka 2023. godine.

"Od 1. oktobra do 31. decembra 2023. biće izvršena regrutacija u vojnu službu građana Ruske Federacije uzrasta od 18 do 27 godina koji nisu u rezervnom sastavu i podležu regrutaciji u vojnu službu u skladu sa saveznim zakonom“, navodi se u ukazu, prenosi agencia RIA Novosti.

07.55 Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu u blizini granice sa Ukrajinom

Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu duž sela na Dunavu u blizini granice sa Ukrajinom, dodaje još vojnih osmatračnica i patrola u to područje, prenosi Rojters pozivajući se na dva visoka ukrajinska zvaničnika.

Mere, zajedno sa raspoređivanjem četiri dodatna američka borbena aviona F-16 i proširenom zonom zabrane letova, znak su sve veće zabrinutosti u Rumuniji i širem NATO savezu da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na njenu teritoriju, navodi agencija.

07.28 IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti NE u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine. 

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na „hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad" i da se "postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti“, prenosi Dojče vele. Rezolucijom se takođe traži da posmatrači IAEA budu stalno stacionirani u objektu, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

07.10 Sedam zemalja EU naručilo municiju za pomoć Ukrajini i popunu svojih zaliha

Sedam zemalja Evropske unije naručilo je municiju prema šemi nabavke EU kako bi hitno dopremile artiljerijske granate u Ukrajinu i popunile iscrpljene zalihe Zapada, navela je nadležna agencija EU.Narudžbine se odnose na artiljerijske metke kalibra 155 milimetara, što je gotovo najvažnija municija u sukobu između ukrajinskih i ruskih snaga, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa