Evropa

Pariz u problemu pred Olimpijske igre: Vozovi i bioskopi "puni" stenica, sve više prijava na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Euronews/Angela Symons

30/09/2023

-

18:27

Pariz u problemu pred Olimpijske igre: Vozovi i bioskopi "puni" stenica, sve više prijava na društvenim mrežama
Pariz u problemu pred Olimpijske igre: Vozovi i bioskopi "puni" stenica, sve više prijava na društvenim mrežama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Videti stenicu u nekom francuskom vozu postalo je često u poslednjih mekoliko nedelja. Korisnici društvenih mreža prijavljivali su ugrize i delili snimke i fotografije ovih vozila u kojima se navodno nalaze bube. Kako piše Euronews, problem se, kako se čini, proširio na metro sistem u Parizu i neke bioskope u prestonici.

Nacionalni železnički operater SNCF negirao je da su njegovi vozovi "kontaminirani" insektima, ali je takođe rekao da će biti na oprezu u narednim nedeljama.

Gradska skupština Pariza zatražila je hitnu akciju od države u borbi protiv ovog problema uoči Olimpijskih igara 2024.

Da li u francuskim vozovima ima stenica?

Prošle nedelje, putnik koji je putovao TGV vozom od Marseja do Pariza prijavio je kondukteru prisustvo stenica. Putnici u vagonu su obavešteni da mogu da zatraže povraćaj novca za svoju kartu, piše francuski dnevni list Le Parisien. Dva druga slučaja prijavljena su iste nedelje u drugim SNCF vozovima.

Operater voza je uverio Le Parisien da sprovodi redovne preventivne tretmane protiv štetočina i da poslednjih meseci nije imao potvrđeno prisustvo stenica u svojim vozovima.

Slučajevi, međutim, nisu ograničeni samo na SNCF vozove. Prošlog petka, putnica koja putuje sa niskotarifnom železničkom operaterom Ouigom objavila je na platformi Iks snimak insekta koji liči na stenicu na njenom sedištu. Uz to je napisala: "Ouigo, ne zaboravite da dezinfikujete svoje vozove, hvala".

Problem se možda proširio i na pariski metro, ​​a Le Parisien je izvestio da je vozač na liniji 8 u sredu prijavio prisustvo stenica u njegovoj kabini.

U poslednjem preokretu, stenice su prijavljene u TCL autobusima u Lionu, prenosi sajt Actu.

Stenice i u bioskopima

Prošlog meseca, izveštaj o stenicama u UGC bioskopu u Parizu proširio je paniku na društvenim mrežama. Nakon posete bioskopu u selu Bersi, u 12. arondismanu grada, korisnica platforme Iks je postavio fotografije ugriza po telu koje je navodno dobila dok je tamo gledala film.

Bioskop je kasnije objavio izvinjenje kupcima putem saopštenja za javnost na Iksu, rekavši da je uveo hitnu proceduru nakon uočavanja buba. Nije ponuđen povraćaj novca, rekavši da je teško utvrditi poreklo ugriza.

Dalji izveštaji o stenicama su napravljeni u bioskopima MK2 u Boburu i Biblioteci, kao iu drugim UGC bioskopima u Šatele Le-Alu, Noazi-le-Gran i Bersi ili Pate Alezija, pisao je Le Figaro.

MK2 kaže da kontinuirano proverava svoje bioskopske sale i da je sproveo intervencije i procedure otkrivanja na lokacijama sa prijavljenim slučajevima.

Da li su stenice opasne?

Između 2017. i 2022. godine, više od jednog od deset francuskih domaćinstava suočilo se sa problem stenica, prema nedavnom izveštaju Anses - francuske nacionalne agencije za bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na radu.

Razlog za to je, između ostalog, i povećanje njihove otpornosti na insekticide.

Iako stenice ne prenose bolesti, njihovi ujedi mogu naneti svrab i biti neprijatni, a insekti se mogu brzo širiti. Rešavanje problema može biti težak i skup proces. 

Otklanjanje problema, za koji Anses kaže da utiče na domaćinstva svih socio-ekonomskih pozadina, košta u proseku 866 evra. Savetuje nehemijske metode tretmana kao što su ekstremna toplota ili zamrzavanje.

U pismu upućenom premijerki Elisabet Born, gradska većnica Pariza pozvala je na akciju protiv gradskog problema sa stenicama, prenosi Le Monde.

"Stenice su problem javnog zdravlja i treba ih prijaviti kao takve. Država mora hitno da okupi sve zainteresovane strane kako bi primenila akcioni plan srazmeran ovoj pošasti dok se cela Francuska priprema da bude domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024", napisao je zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar.

Da bi sprečio da se problem proširi na svoje vozove, SNCF kaže da sprovodi redovno temeljno čišćenje i postupke protiv štetočina, uključujući korišćenje zamki i insekticida u nepristupačnim oblastima.

Preventivni tretmani se obično sprovode svakih 60 dana, rekao je radio mreži Frans Inter, ali je nakon nedavnih izveštaja pojačao provere na svakih 15 dana najmanje narednih mesec dana.

Ako se dokaže prijava štetočina na određenom vozu, on se povlači iz upotrebe dok se problem ne otkloni, dodaje SNCF.

Komentari (0)

Evropa