Evropa

Koks: Ogromna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

14:52

Koks: Ogromna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja u Evropi
Koks: Ogromna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja u Evropi - Copyright Prinskrin/Youtube/NATO

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Uprave za nuklearnu politiku u NATO-u Džesika Koks izjavila je danas da je ogromna opasnost od toga da će nuklearno oružje biti upotrebljeno u Evropi.

"Rusija preti nuklearnim oružjem. Vidimo kako Vladimir Putin i ruski zvaničnici komentarišu ovo pitanje. Ulazimo u vreme kada se u Evropi povećava opasnost od upotrebe nuklearnog oružja. Sve ove ruske akcije i pretnje moramo shvatiti veoma ozbiljno", rekla je Koks za finski list "Ilta Sanomat".

Međutim, prema njenim rečima, nije bilo značajnih promena u ruskoj nuklearnoj politici od početka sukoba u Ukrajini.

"Važno je znati da je rusko nuklearno oružje sve vreme u stanju pripravnosti. Iako se ne vide značajnije promene, ne smemo da se uljuljkamo", navela je Koks.

Ona je dodala da bi ruski predsednik Vladimir Putin upotrebio nuklearno oružje, ukoliko stvari budu pošle loše po Moskvu, kako bi promenio ishod rata.

"Zaista je opasan scenario misliti da će nuklearno oružje biti upotrebljeno prvi put posle više od 70 godina. Stalno smo zabrinuti zbog ovog scenarija. Međutim, trenutno ne vidimo razvoj stvari u tom pravcu", rekla je Koks.

Ona je naglasila da NATO trenutno ne planira nikakve promene u vezi sa bazama nuklearnog oružja u Evropi.

"Znam da se o tome mnogo priča u medijima, ali mislim da je nuklearno oružje koje su SAD postavile u Evropi na dobrom mestu i nema razloga za promenu njegove lokacije", navela je Koks.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa