Evropa

Žene sa Grenlanda traže odštetu od Danske zbog kampanje kontrole rađanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

20:15

Žene sa Grenlanda traže odštetu od Danske zbog kampanje kontrole rađanja
Žene sa Grenlanda traže odštetu od Danske zbog kampanje kontrole rađanja - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Grupa žena sa Grenlanda zahteva odštetu od Danske zbog nedobrovoljnog učešća u kampanji kontrole rađanja pokrenutoj šezdesetih godina prošlog veka, saopštio je danas advokat ove grupe.

Nakon što je saopšteno da su Danaska i Grenland, nekadašnja danska kolonija, a sada samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom te zemlje, otvorili zvaničnu istragu koja bi trebalo da bude okončana do maja 2025, grupa je zahtevala da se odšteta odmah isplati s obzirom da su neke od žena u 70-im i 80-im godinama života, prenosi Rojters.

"Šta će nam to (istraga) kad jasno znamo da su nam bila kršena zakonska i ljudska prava", izjavila je za Rojters Naja Libert, jedna od žena koje traže odštetu.

Skandal je izbio na videlo kada je danski emiter DR prošle godine objavio da je u arhivama otkriveno da je između 1966. i 1970. godine devojčicama od 13 godina, bez njihovog znanja i saglasnosti, ugrađeno 4.500 intrauterinih uložaka za sprečavanje trudnoće.

Vlada Danske i Grenlanda angažovale su timove istraživača sa zadatkom da otkriju obim ove prakse i proces donošenja odluka koji je doveo do sporne kampanje kontrole rađanja u periodu od 1960.  do 1991. godine, do trenutka kada je Grenland dobio autonomnu upravu nad svojim zdravstvenim sistemom.

Svaka od žena koje su podnele zahteve traži odštetu od 300.000 danskih kruna (42.380 dolara), rekao je za Rojters advokat Mads Praming.

 

Komentari (1)

Sasa

03.10.2023 13:47

Ljudski zivot ima cenu i izgleda da je jeftin

Evropa