Evropa

Francuska ministarka spoljnih poslova zatražila od Borelja da proširi posmatračku misiju EU u Jermeniji

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

08:52

Francuska ministarka spoljnih poslova zatražila od Borelja da proširi posmatračku misiju EU u Jermeniji
Katrin Kolona - Copyright AP/John MacDougall

veličina teksta

Aa Aa

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona saopštila je da je uputila pismo šefu diplomatije EU Žozefu Borelju sa zahtevom da proširi posmatračku misiju EU u Jermeniji i ojača njen mandat. 

"Predložila sam da se Jermenija uključi u Evropski mirovni mehanizam koji se sprovodi za Moldaviju. Naš cilj je da EU i njene članice počnu da pokazuju iste jasne signale koje Francuska pokazuje po pitanju teritorijalnog integriteta Jermenije", istakla je Kolona na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom. 

Kako je navela, svaka akcija koja ugrožava teritorijalni integritet Jermenije dobiće veoma jasan i oštar odgovor, prenosi Armenpres.

"Nadam se da možemo da računamo i na druge partnere, posebno govorim o Sjedinjenim Američkim Državama", dodala je.

Ona je istakla da Jermeni Nagorno-Karabaha nisu dobrovoljno napustili svoje domove i da je reč o prisilnom raseljavanju.  

"Ono što se dogodilo je grubo kršenje međunarodnog prava", poručila je francuska ministarka. 

Dodala je da je u uslovima strašne humanitarne katastrofe, Francuska  dodelila Jermeniji 12,5 miliona evra pomoći za prisilno raseljena lica. 

Kolona je obećala da će se ova pomoć nastaviti ako bude potrebno, negirajući tvrdnje da Francuska nije bila dovoljno aktivna i da je kasno reagovala. 

"Francuska je uvek bila na strani Jermena, mi smo bili na strani Jermena u Ujedinjenim nacijama i svuda, kao i u svim kontaktima na najvišem nivou sa Jermenijom i Azerbejdžanom. Bili smo uz Jermeniju i prilikom uspostavljanja posmatračke misije u okviru Evropske unije. I želim da vas obavestim da pokušavamo da stvorimo uslove koji će omogućiti da se dobije nacrt rezolucije, prema kojoj oni Jermeni Nagorno-Karabaha koji to žele mogu da se vrate svojim kućama u bezbednim uslovima", rekla je Kolona.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Francuske razgovarali su, između ostalog, o pitanjima odbrane i bezbednosti. 

Prethodno, Kolona je na konferenciji za novinare posle sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, poručila da je njena poseta Jermeniji još jedan način da pokaže da će Francuska biti budna protiv svake pretnje i svake ideje koja preti teritorijalnom integritetu Jermenije.

"Moja poseta je samo još jedna manifestacija prijateljstva i solidarnosti koje Francuska ima prema Jermeniji. Uporedo sa pogoršanjem humanitarne krize i humanitarne situacije uopšte, povećali su se obim pomoći i sa ponosom mogu da kažem da je Francuska uvek tamo gde treba da bude“, naglasila je  Kolona.

Pašinjan je istakao da je Nagorno-Karabah je postao žrtva etničkog čišćenja i da je humanitarna kriza preneta i na Republiku Jermeniju.

On je naveo da vlasti Azerbejdžana sprovode nezakonita hapšenja u Nagorno-Karabahu.

"Jermenskoj vladi je potrebna direktna finansijska podrška međunarodnih partnera, kako bismo mogli da rešimo i srednjoročne i dugoročne humanitarne probleme", rekao je premijer.

Na sastanku su razmotrili pitanja vezana za jermensko-francusku saradnju, procese koji se odvijaju u regionu i razmenili ideje o drugim temama od zajedničkog interesa. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa