Evropa

Holandski princ Bernhard nikad nije priznao da je bio nacista: Stigla potvrda, pronađena članska karta

Komentari

Autor: BBC

05/10/2023

-

23:01

Holandski princ Bernhard nikad nije priznao da je bio nacista: Stigla potvrda, pronađena članska karta
Princ Bernhard - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska vlada potvrdila je autentičnost nacističke stranačke knjižice na ime princa Bernharda. Bivši šef arhiva palate, Flip Maršalkerverd rekao je da je iskaznicu pronašao dok je pregledavao prinčeve stvari nakon njegove smrti.

Bernhard, nemački aristokrat, oštro je negirao da je član političke stranke NSDAP Adolfa Hitlera. Međutim, istoričari nisu verovali njegovim poricanjima. Godine 1996. istraživač na holandskom institutu za ratne studije (Niod) rekao je da je pronašao kopiju kartice u arhivi američkog univerziteta.

Gerard Alders, koji je u to vreme bio kritikovan zbog svog otkrića, rekao je na društvenim mrežama da je “princ Bernhard lagao do kraja o svojoj nacističkoj prošlosti”.

profimedia

 

Bernhard Fon Lipe-Bisterfeld oženio je holandsku princezu Julianu 1937. i bio je s kraljevskom porodicom u egzilu kada je 1940. izbio rat. Ali, britanske sigurnosne službe nikada mu nisu verovale, uprkos tome što je bio postavljen na čelo ujedinjenih holandskih snaga otpora 1944. Čak je i odlikovan za svoju ulogu ratnog pilota RAF-a. Njegova supruga Juliana 1948. godine postala je kraljica.

Bernhard je otišao u grob kunući se da nikada nije bio plaćeni član Hitlerove stranke.

“Mogu izjaviti s rukom na Bibliji - nikada nisam bio nacist“, rekao je u intervjuu objavljenom   nakon njegove smrti 2004. godine.

Priznao je da je bio deo dve nacističke organizacije nakon 1933. ali je 1971. tvrdio da ste “u početku morali malo učestvovati na ovaj ili onaj način”.

Wikimedia/Harry Pot / Anefo

 

Osim kopije iskaznice koja se pojavila u SAD-u 1990-ih, 2010. godine istoričarka Anejet van der Zijl pronašla je prinčevu studentsku člansku iskaznicu u nemačkom arhivu u kojoj je takođe zabeleženo da je bio član stranke od 27. aprila 1933.

Nekoliko političkih stranaka i jevrejskih organizacija pozvalo je privremenog premijera Marka Rutea da pokrene istragu.

Naomi Mestrum iz Izraelskog informacionog i dokumentacionog centra (Cidi), rekla je da je dokaz o prinčevoj nacističkoj prošlosti dodao još jednu “crnu stranicu bolnom delu novije holandske istorije”.

Rute je rekao da, iako je to bio užasan razvoj događaja, prethodna  istraživanja prilično uverljivo pokazala da je princ bio član nacističke stranke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa