Evropa

Politiko: Otkazana konferencija za novinare u Granadi, mnogo sastanaka i nijedna odluka

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

23:44

Politiko: Otkazana konferencija za novinare u Granadi, mnogo sastanaka i nijedna odluka
Politiko: Otkazana konferencija za novinare u Granadi, mnogo sastanaka i nijedna odluka - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Treći sastanak Evropske političke zajednice (EPC) koji je okupio blizu 50 evropskih lidera, desetine pomoćnika i oko 700 novinara završio se bez značajnog napretka u rešavanju značajnih pitanja i sukoba na pragu Evrope — ili bilo kog drugog regionalnog pitanja.

Treće izdanje omiljenog projekta francuskog predsednika Emanuela Makrona, savetnici su označili kao priliku za posredovanje u miru između zaraćene Jermenije i Azerbejdžana, deeskalaciju tenzija na Balkanu i vođenje strateškog razgovora o bezbednosti kontinenta, prenosi Politiko.

Pokušaji da se smire tenzije između Beograda i Prištine bili su podjednako uzaludni, budući da je predsednica Kosova Vjosa Osmani odbila razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ukoliko Beogradu ne budu uvedene sankcije, zbog nedavnih incidenata u selu Banjska, piše Politiko.

Dok su se lideri okupili oko predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je bio u Granadi kako bi ojačao podršku Evrope oko pomoći Ukrajini, nisu uspeli da napreduju u drugim sukobima u odsustvu ključnih igrača.

Nade među prisutnima u preduzimanje koraka za rešavanje humanitarne krize u Nagorno-Karabahu su propale kada su i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i turski lider Redžep Tajip Erdogan odlučili da preskoče skup, nadajući se da će biti domaćini prvog sastanka između Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana otkako je Azerbejdžan pokrenuo munjevitu ofanzivu u Nagorno-Karabahu, izazvavši egzodus od 100.000 izbeglica.

Azerbejdžan je optužio Francusku za pristrasnost u pregovorima i na kraju pristao da razgovara, ali samo pod pokroviteljstvom EU u Briselu, saopštio je pomoćnik predsednika Hikmet Hadžijev.

Osećaj besplodnosti neformalnog samita kulminirao je kada je zemlja domaćin, Španija, u poslednjem trenutku otkazala planiranu konferenciju za novinare, koja je trebalo je da uključi izjave i formalno označi predaju upravljanja Evropskom političkom zajednicom sa Španije na Veliku Britaniju, piše briselski portal.

"Nedostatak entuzijazma lidera za samit bio je očigledan od početka dana, kada mnogi učesnici nisu davali izjave novinarima, uključujući premijerku Italije Đorđu Meloni, nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednika britanske Vlade Rišija Sunaka", piše portal..

Tokom jedne konferencije za štampu pred kraj dana, francuski predsednik Emanuel Makron je sumirao događaje današnjeg sastanka, a pored jačanja saradnje u borbi protiv sajber kriminala, on je naveo da su razgovori o Jermeniji, uprkos odsustvu predstavnika Azerbejdžana, dokaz korisnosti sastanka.

Predstavnici Španije odbili su da objasne zašto je glavna konferencija za novinare otkazana.

Prema rečima neimenovanog diplomate EU, iako nije bilo „osnovnih pitanja“, gotovo da nije bilo potrebe za izjavama za štampu.

„To su mini-UN, tržište gde lideri mogu da se susreću i dogovaraju“, rekao je evropski diplomata. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa