Politika

Rama o Kosovu i Metohiji: Opasna situacija, zabrinut sam, EU da preduzme mere

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

18:08

Rama o Kosovu i Metohiji: Opasna situacija, zabrinut sam, EU da preduzme mere
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas u Granadi, gde se održava samit Evropske političke zajednice, da je veoma zabrinut zbog situacije na severu KiM i ocenio da bi EU trebalo da preuduzme mere protiv Srbije zbog događaja u Banjskoj. 

Rama je, na pitanje da li se plaši izbijanja rata, rekao da je "rat velika reč", ali da, pre nego što bude kasno, moraju da se preduzemu mere. 

"Mi pomno pratimo situaciju. Veoma je važno da unutar NATO-a postoji želja da se ojača misija KFOR na severu", rekao je Rama i izrazio nadu da će se dijalog nastaviti.

Na pitanje da li misli da bi EU trebalo da razmotri mere protiv Srbije, Rama je rekao da ne samo da to misli, nego se Albanija prvi put u poslednjih 10 godina nije uskladila sa saopštenjem 27 država članica EU zbog toga. 

On je dodao da je Albanija bila u potpunosti saglasna sa EU i SAD u vezi sa potrebom da vlasti u Prištini napreduju i budu konstruktivne u dijalogu sa Beogradom. 

"I, iz naše perspektive, da iskoriste prednost francusko-nemačkog plana, koji je veoma važan korak ka napred i veoma dobar dogovor za Kosovo i za region", naveo je Rama. 

On je ocenio da sama činjenica da je Srbija proglasila dan žalosti zbog stradalih, kako tvrdi, "članova kriminalne paravojne grupe koji su ubili policajca" u Banjskoj,  dovoljna za EU da kaže da to nije EU, da to nije prihvatljivo i da to treba kazniti. 

On je dodao da je veoma zabrinut zbog situacije na KiM. 

"Veoma je opasna situacija. Sada je stigla do tačke gde se iz godine u godinu potencijalna opasnost povećava, gde su kriminalne aktivnosti u tom delu gde živi srpska manjina, sada usklađene sa političlkom agendom i dosta nacionalizma", tvrdi Rama.

 

Komentari (0)

Srbija