Evropa

Euronews Srbija na samitu u Granadi: Evropski zvaničnici o Ukrajini, Jermeniji, ali i KiM, Vučić se susreo sa Zelenskim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

14:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Granada je danas domaćin trećeg samita Evropske političke zajednice (EPC), na koji je pozvano 27 država članica EU, 17 iz drugih susednih zemalja, poput Velike Britanije, Turske, Ukrajine, Švajcarske kao i balkanske države. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu, uoči početka sastao se sa nizom evropskih zvaničnika.

Kako reporterka Euronews Srbija javlja iz Granade osnovni cilj ovog samita je da se unapredi politički dijalog i da se ojača stabilnost evropskog kontineta. Lideri će tokom samita razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu. Biće brojnih okrugilh stolova gde će se razgovarati o energetici, bezbednosti, klimatskim promenama i sličnim temama. 

Ono što izaziva mnogo pažnje jesu odnosi Beograda i Prištine, ali i Jermenije i Azerbejdžana. Kako je ocenjeno, ovo su neke od najosetljivijih tema na samitu. 

Što se tiče Jermenije i Azerbejdžana, bilo je planirano da predstavnici ove dve zemlje razgovaraju ali kako je juče objavljano do toga neće doći jer lider Azerbejdžana rekao je da neće da razgovara u takvom formatu. Ovde je pozvan i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ali on se neće pojaviti zbog zdravstvenih razloga.

profimedia

 

Dešavanja na samitu možete pratiti na našem blogu: 

 

Vučić se sastao sa evropskim zvaničniciam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, uoči početka samita Evropske političke zajednice, sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Kratak i otvoren razgovor sa predsednikom Zelenskim o svim važnim pitanjima", napisao je Vučić na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, sa kojim je, kako je naveo, imao otvoren i prijateljski susret.

"Otvoren i prijateljski susret sa predsednikom @klausiohannis sa kojim sa razmenio mišljenja o situaciji u regionu, proširenju EU i bilateralnim odnosima Srbije i Rumunije", naveo je predsednik na Instagram profilu @budućnostsrbijeav.

Takođe je imao i sastanak sa predsednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavijeom Betelom sa kojim je razgvorao o svim važnim pitanjima za Srbiju, a posebno o situaciji na Kosovu i Metohiji. Prethodno, on se sastao sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Rišijem Sunakom sa kojim je razgovarao o situaciji na KiM.

Sastao se i sa premijerom Španije Pedrom Sančezom kome se zahvalio na razumevanju pozicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu, kao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Lajen: EU će udvostručiti humanitarnu podršku Jermeniji na 10,4 miliona evra

Evropska unija će udvostručiti humanitarnu podršku Jermeniji na 10,4 miliona evra, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi.

Ona je navela da će EU obezbediti i 15 miliona evra budžetske podrške Jermeniji. 

Fon der Lajen je rekla da EU snažno podržava Jermeniju i njene humanitarne potrebe. 

"Razgovaraćemo o tome šta još možemo da uradimo da podržimo Jermeniju u ovoj teškoj situaciji", navela je ona.

Mišel: EPZ može da pomogne u smirivanju sukoba, posebno između Beograda i Prištine, Jermeniji potrebna podrška EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Granadi, na samitu Evropske političke zajednice, da bi ta platforma mogla i da bi trebalo da ima važnu ulogu u smirivanju sukoba i pružanju pomoći u njihovom rešavanju, naročito, kako je naveo, između Beograda i Prištine i u južnom Kavkazu.

"Zato što sukobi nisu samo problem za one koji su u njih direktno uključeni, već i za region i kontinent. Treba da koristimo ovu jedinstvenu platformu da izgradimo više međusobnog poverenja, mira, stabilnosti i predvidljivosti", rekao je Mišel.

On je kazao da "svet posmatra evropski kontinent" i da se neki nadaju da će Evropa podbaciti, ali i da se mnogi nadaju da će uspeti.

"Naši građani žele da ih vodimo i da budemo snaga promene u poboljšanju svakodnevnog života. Naša odgovornost kao lidera je da pokažemo da možemo da radimo zajedno da osiguramo mir i bezbednost i poboljšamo dobrobit i spojimo sve četiri strane kontinenta", rekao je Mišel.

On je ocenio da je takva zajednica vizija budućnosti.

"To je vizija Evrope koja je ujedinjena, mirna, stabilna i prosperitetna", zaključio je Mišel

On je po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da je Jermeniji potrebna podrška EU. 

Mišel je rekao da je EU šokirana odlukom Azerbejdžana da upotrebi vojnu silu u Nagorno Karabahu i poručio da će blok pomoći Jermeniji da se suoči sa posledicama te vojne operacije. 

On je kazao i da je dužnost EU da podrži Ukrajinu.

Tanjug/AP/Fermin Rodriguez

 

Vučić: Očekujem teške razgovore na samitu u Granadi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da očekuje teške razgovore, kao i da će imati važne bilateralne sastanke.

Vučić je rekao novinarima da će imati sastanak sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, kao i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i predsednikom Francuske Emanueleom Makronom, kao i sa mnogim drugim evropskim zvaničnicima. Opširnije u posebnom tekstu.

Osmani: Prvo sankcije, pa razgovor sa Vučićem

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je danas Španiju, da usvoji mere protiv Srbije i poručila da nema razloga da razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dok se ne usvoje sankcije. 

"Nema razloga za sastanak dok se ne usvoje sankcije Vučiću. Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o ostalom", rekla je Osmani u Granadi po dolasku na samit Evropske političke zajednice. 
 
Osmani je rekla da je Španija, koja predsedava Savetom EU do kraja godine, doprinosi miru i stabilnosti evropskog kontinenta i poručila da se nada da će Madrid razumeti da, kako je rekla, "podržavanje agresora" nakon događaja 24. septemrba u Banjskoj neće pomoći miru i stabilnosti. Opširnije u posebnoj vesti.

Borelj: EU će povećati podršku Ukrajini, ali ne može da zameni SAD

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da je Ukrajini potrebna podrška EU i da će je Brisel povećati, ali je naglasio da EU ne može da zameni SAD. 

Borelj je rekao da "nije dobra vest" to što su sukobi u Vašingtonu doveli u sumnju nastavak podrške Ukrajini i nada se da to još nije konačan stav SAD. 

On je izrazio žaljenje što predsednici Azerbejdžana Ilham Alijev i Turske Redžep Tajip Erdogan ne prisustvuju samitu u Granadi. 

"Sramota je što nisu ovde", rekao je Borelj i ocenio da će to sprečiti rešavanje krize koja je dovela do toga da je više od 100.000 ljudi napustilo svoje domove posle upotrebe vojne sile, aludirajući na odlazak jermenskog stanovništva iz Nagorno-Karabaha.

Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

Sančez: Španija otvorena za proširenje EU, iako bi dovelo do internih izazova

Vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančez izjavio je danas, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da bi proširenje EU na osam novih članica dovelo do mnogih izazova unutar bloka, ali je naglasio da je Španije otvorena za takvo proširenje. 

Sančez je ranije rekao da je jedan od prioriteta španskog predsedavanja jačanje evropskih jedinstva oko "naših zajedničkih vrednosti".

Komentari (0)

Evropa