Politika

Vučić na samitu u Granadi: Očekujem teške razgovore, imaću sastanke sa Boreljom, Sunakom, Makronom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

12:35

Vučić na samitu u Granadi: Očekujem teške razgovore, imaću sastanke sa Boreljom, Sunakom, Makronom
Vučić na samitu u Granadi: Očekujem teške razgovore, imaću sastanke sa Boreljom, Sunakom, Makronom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da očekuje teške razgovore, kao i da će imati važne bilateralne sastanke.

Vučić je rekao novinarima da će imati sastanak sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, kao i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i predsednikom Francuske Emanueleom Makronom, kao i sa mnogim drugim evropskim zvaničnicima.

U Granadi, podsetimo,  počinje Samit Evropske političke zajednice na kojem će lideri 44 zemlje razgovarati o bezbednosti, energetici i drugim pitanjima od interesa za ceo kontinent. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu moglo da dođe i do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako reporterka Euronews Srbija javlja iz Granade osnovni cilj ovog samita je da se unapredi politički dijalog i da se ojača stabilnost evropskog kontineta. Lideri će tokom samita razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu. Biće brojnih okrugilh stolova gde će se razgovarati o energetici, bezbednosti, klimatskim promenama i sličnim temama. 

Međutim, deluje da će više pažnje privući oni sastanci koji će se održavati na marginama. Svi zvaničnici će ih imati sa određenim zemljama. Očekuje se da i sam predsednik Vučić ima više bilaterlanih sastanaka, a među njima su sastanci sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, britanskim premijerom Rišijem Sunakom, premijerima Gruzije i Islanda, kao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom. 

Ono što izaziva mnogo pažnje jesu odnosi Beograda i Prištine, ali i Jermenije i Azerbejdžana. Kako je ocenjeno, ovo su neke od najosetljivijih tema na samitu. Postavljala su se pitanja evropskim zvaninicima da li će doći do nekog sastanka između lidera Beograda i Prištine uz evropske posrednike, ali nezvanično su rekli da ne mogu da tvrde da će biti ali i da neće biti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija