Evropa

Lideri EU i o proširenju, usvojena deklaracija, Fon der Lajen: Nema prečica, proces pristupanja zasnovan na zaslugama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/10/2023

-

18:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja članica Evropske unije su na neformalnom samitu u španskoj Granadi razgovarali, između ostalog, i o procesu proširenja. Kako su istakli, sastanci su bili prilika da se razgovara o pripremi za budućnost. Usvojena je i deklaracija, a u paragrafu posvećenom proširenju navodi se da i Evropska unija i zemlje kandidati moraju da budu spremni.

Proširenje Evropske unije predstavlja geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, navodi se u završnoj deklaraciji lidera EU nakon samita u Granadi.

"Proširenje je pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova evropskih građana, smanjenje dispariteta među zemljama. Ono mora da neguje vrednosti na kojima je Unija zasnovana", piše u deklaraciji.

Dodaje se da za proširenje moraju da budu spremne zemlje kandidati, ali i članice Evropske unije.

"Zemlje kandidati treba da ubrzaju reforme, posebno u oblasti vladavine prava. Istovremeno, Unija treba da sprovede neophodne unutrašnje reforme", ističe se u deklaraciji.

Navodi se da su pandemija koronavirusa i ruska agresija na Ukrajinu testirali otpornost Unije i ukazali na potrebu da EU ojača sopstveni suverenitet. Lideri EU poručuju da su odlučni da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i odbranu, ali i za pomoć Ukrajini.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod, koliko god bude potrebno. Takođe smo potvrdili da budućnost zemalja kandidata i njihovih građana leži u Evropskoj uniji", navodi se u deklaraciji.

Ističe se da će Evropska unija ojačati svoju odbranu i da će investirati u razvoj tehnologije i industrije, te da će se boriti protiv sajber i hibridnih pretnji, kao i protiv dezinformacione kampanje. Istovremeno, EU će ulagati u zelenu i digitalnu tranziciju "kako bi se obezbedila održivot evropskog ekonomskog modela".

"Nastavićemo sa našim naporima da izgradimo kohezivnije, inovativnije i međusobno povezano jedinstveno tržište, čuvajući njegov integritet, njegovu društvenu dimenziju i njegovu otvorenost, obezbeđujući jednake uslove i smanjujući administrativno opterećenje", navodi se u deklaraciji.

Lideri EU su se obavezali da će pojačati saradnju sa zemljama iz svih regiona sveta kako bi "zaštitili i unapredili međunarodni poredak zasnovan na principima Ujedinjenih nacija".

"Sada je važnije nego ikad sarađivati na jačanju i diverzifikaciji naših lanaca snabdevanja, negovanju partnerskih, trgovinskih i investicionih sporazuma, promovisanju održivog razvoja kako bismo ispunili naše dogovorene ciljeve ka neto nultim emisijama i poboljšanju spremnosti za vanredne situacije u zdravstvu. Ovaj rad takođe zahteva oživljavanje globalne trgovine, u kojoj Svetska trgovinska organizacija igra glavnu ulogu", zaključuje se u deklaraciji.

Dodaje se da će Evropski savet narednih meseci nastaviti razgovore o budućim prioritetima Evropske unije, uoči usvajanja Strateške agende sledeće godine.

Fon der Lajen: Proces pristupanja EU je zasnovan na zaslugama

Proces pristupanja Evropskoj uniji je zasnovan na zaslugama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najavila da će EK u novembru objaviti izveštaj o zemljama kandidatima. 

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Granadi, gde je održan samit šefova država ili vlada EU, rekla da nema prečica kada je reč o procesu pristupanja EU.

"Proces pristupanja EU je zasnovan na zaslugama. Ovo je bilo veoma jasno rečeno na današnjoj diskusiji. Nema prečica, nema automatizovanog pristupanja EU. Ono je zasnovano na zaslugama", rekla je fon der Lajen. 

Ona je naglasila da kada se kaže da je proces zasnovan na zaslugama, to se ne odnosi samo na zemalje kandidate, već i na EU koja, kako je navela, mora da uradi svoj domaći kako bi bila spremna na nove članice, kada one budu spremne za pristupanje EU. 

Mišel: Nadamo se rešenju sukoba između Beograda i Prištine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da se na samitu u Granadi, između ostalog, razgovaralo o situaciji na Kosovu i Metohiji, dodavši da se nada rešenju sukoba između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, nakon tih sastanaka Evropska unija bolje razume šta treba da uradi u narednim mesecima.

"Ova politička platforma je pokazala da Evropska unija mora da sarađuje sa liderima evropskih zemalja koje su takođe u Evropi. Ovaj sastanak nam je dao početnu platformu za te razgovore", rekao je Mišel na konferenciji za medije.

Govoreći o proširenju Evropske unije, Mišel je rekao da su ranije već donete strateške odluke u vezi sa tim pitanjem.

Kako je rekao, potrebno je odgovoriti na tri pitanja: kako formirati politički okvir za proširenje, kako i na koji način delovati zajedno i kako obezbediti budžet za to.

On je dodao da su se poslednjih godina dogodile razne krize.

"Svedočili smo različitim krizama koje su pogodile Evropu i svet - klimatske promene, korona virus i ruska agresija na Ukrajinu koja je dovela i do negativnih ekonomskih posledica", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Istakao je da EU mora više da ulaže u sopstvenu ekonomiju, odbranu i energetsku autonomiju, dodavši da je potrebno sarađivati i sa zemljama van Evrope.

"Mi verujemo u multipolaran svet", poručio je Mišel.

Golob: Slovenija podržava postepeno pristupanje zemalja kandidata u EU

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da njegova zemlja podržava postepeno pristupanje zemalja kandidata u Evropsku uniju. On je istakao da su svi u Evropskoj uniji saglasni da postoje samo dva puta ka daljem proširenju, prenosi STA.

"Prvi je promena internih pravila, što će biti veoma dug proces i najverovatnije neće biti postignut u roku od godinu-dve, a drugi je postavljanje nekoliko faza u proces jer bi samo to omogućilo napredak u razumnom vremenskom okviru", rekao je slovenački premijer u Granadi gde je održan samit lidera Evropske unije.

Prema njegovim rečima, zemlje članice treba da odobre prolaz kandidata u sledeću fazu kvalifikovanom većinom, što podrazumeva podršku 55 odsto država članica ili 65 procenata stanovništva Evropske unije.

"Tako bi napredak za sve kandidate mogao da bude merljiv. Na neki način, ono što danas vidimo jeste da nema prave motivacije kod kandidata", rekao je Golob.

On je dodao da trenutno zemlje ne vide napredak, te da potom odjednom postaju punopravne članice.

"Ovo je izuzetno loše sa motivacione tačke gledišta i pokazalo se u poslednjih 15 godina da baš i ne funkcioniše", poručio je Golob.

Plenković: Nije realno da sve zemlje kandidati zajedno uđu u Evropsku uniju

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nije realno da sve zemlje kandidati zajedno uđu u Evropsku uniju, niti da dođe do velikog talasa kada je reč o prijemu novih članica.

"Uveren samo u to. Jedino i isključivo politika individualnih zasluga svake zemlje treba da bude temeljno načelo procesa proširenja jer ako krenemo to sve da stavljamo na kup, onda se uvek negde kriterijumi olabave, a negde zaoštre", rekao je Plenković nakon samita EU u Granadi, prenosi Hina.

On je dodao da je za Hrvatsku Bosna i Hercegovina "najvažnija zemlja u spoljnopolitičkom smislu od svih zemalja u susedstvu".

Plenković je istakao da snažno podržava da Sarajevo otvori pregovore sa Evropskom unijom. Na samitu EU se, pored proširenja, razgovaralo i o migracijama, ali to pitanje nije uneto u završnu deklaraciju zbog protivljenja Poljske i Mađarske.

Hrvatski premijer je istakao da se problem ilegalnih migracija mora rešavati sa zemljama porekla i tranzitnim državama, kao i jačanjem spoljnih granica Evropske unije.

Komentari (0)

Evropa