Evropa

Turska u vazdušnim udarima na severu Sirije uništila šest kurdskih ciljeva

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

22:44

Turska u vazdušnim udarima na severu Sirije uništila šest kurdskih ciljeva
Turska u vazdušnim udarima na severu Sirije uništila šest kurdskih ciljeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su turske snage izvele vazdušne napade na kurdske militante na severu Sirije i tamo uništile šest ciljeva, uključujući skloništa i skladišta gde se verovalo da su militanti, kao i naftno postrojenje koje koriste.

U saopštenju se navodi da su mnogi militanti ''neutralizovani'' u napadima, što je izraz koji Ankara najčešće koristi kada želi da naznači da su militanti ubijeni, prenosi Rojters.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja izjavio je da su turske bezbednosne snage uhapsile 2.554 begunca u okviru antiterorističke operacije pokrenute nakon što su kurdski militanti detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari pre nedelju dana.

Ranije ove sedmice vlasti u Turskoj saopštile su da su svi ciljevi koji pripadaju militantima  Kurdistanske radničke partije (PKK) i mlitantima sirijskih Kurda IPG "legitimni ciljevi" za njene snage, nakon što je PKK preuzela odgovornost za bombaški napad prošle nedelje u kojem su ranjena dva turska policajca, a ubijena dvojica napadača, navodi Rojters.

Vlasti su za 12 begunaca tragale više od 10 godina, dok se za 91 tragalo pet do 10 godina, a za 2.451 manje od pet godina, rekao je Jerlikaja.

''Begunci su uhvaćeni u okviru akcije 'Operacija Heroji'. Nećemo dozvoliti da odbegli kriminalci lutaju našim ulicama. Odlučni smo da ih uhvatimo i predamo pravdi'', napisao je on na svom nalogu na mreži Iks, ali nije precizirao kojim kurdskim grupama pripadaju uhapšeni.

Turska, koja je izvršila nekoliko upada u severnu Siriju protiv IPG, rekla je da je kopnena operacija u Siriji opcija koju bi terbalo da bude razmotrena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa