Evropa

Ostavke dva generala iz vrha poljske vojske zbog tenzija sa ministrom odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

12:46

Ostavke dva generala iz vrha poljske vojske zbog tenzija sa ministrom odbrane
Ostavke dva generala iz vrha poljske vojske zbog tenzija sa ministrom odbrane - Copyright EPA-EFE/TOMS KALNINS

veličina teksta

Aa Aa

Dva najviša poljska vojna komandanta, načelnik generalštaba poljske vojske general Rajmund Andžejčak i komandant operativne vojne komande general Tomaš Pjotrovski podneli su ostavke, saopštila je danas poljska vojska.

Poljski mediji su objavili da postoje povišene tenzije između ova dva visoka oficira i poljskog ministra odbrane Mariuša Blaščaka, prenosi AP.

Blaščak je javno kritikovao Pjotrovskog zbog reakcije vojske na zalutali ruski projektil koji se u decembru prošle godine srušio u jednoj poljskoj šumi bez ljudskih žrtava, navodeći da ga Pjotrovski nije obavestio o tom incidentu i da vojska nije uspela da pronađe projektil koji je kasnije slučajno otkrio jedan civil.

Prema medijskim izveštajima, ministar odnedavno drži Pjotrovskog podalje od operativnih odluka kao što su jačanje odbrambenih kapaciteta na granici sa Belorusijom i evakuacija Poljaka iz Izraela nakon napada Hamasa.

Ostavke su usledile pet dana pre ključnih, parlamentarnih izbora, a u medijskim izveštajima se navodi da se dvojica generala protive upotrebi oružanih snaga u vladinoj predizbornoj kampanji.

Odluku o prihvatanju ostavke donosi vrhovni komandant, predsednik Poljske Andžej Duda, koji je danas sazvao zasedanje Biroa za nacionalnu bezbednost sa premijerom i ključnim ministrima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa