Evropa

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

14:37

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu
Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu - Copyright Tanjug/AP/Rafal Oleksiewicz

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti.

"Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske", rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

Tanjug/AP/Rafal Oleksiewicz

 

"Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj", rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa