Evropa

Bilčik: Proširenje ponovo na agendi, ono je u geostrateškom interesu EU

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

18:14

Bilčik: Proširenje ponovo na agendi, ono je u geostrateškom interesu EU
Vladimir Bilčik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je proširenje Evropske unije ponovo na agendi, kao i da je ono u geostrateškom interesu Unije.

"Mislim da je poruka veoma jasna. Proširenje je ponovo na agendi na najvišem političkom nivou. Ono je u geostrateškom interesu Evropske unije i, ubeđen sam, naših partnera na Zapadnom Balkanu", rekao je Bilčik za Tanjug.

Dodao je da je sada mnogo drugačija atmosfera od one pre nekoliko godina.

"Kada biste razgovarali sa liderima EU, niko ne bi ni spomenuo reč proširenje. Niko ne bi spomenuo reč pristupanje. Ljudi su govorili o evropskoj perspektivi. Sada je proširenje prioritet zemalja članica. Sa tim su saglasne čak i one članice koje su skeptične. Ovo je prava prilika za naše partnere na Zapadnom Balkanu", poručio je Bilčik.

On je naveo da je reč o "paradoksu" to što se u Evropskoj uniji govori o proširenju, dok se, istovremeno, čini da je "manje apetita za angažovanje oko proširenja i pristupanja u partnerskim zemljama".

"Nadam se da će naši partneri u Srbiji i na Zapadnom Balkanu videti ovo kao priliku. Ruska agresija na Ukrajinu je stvarno sve promenila. Ona je vratila proširenje na evropsku agendu i nadam se da će naši partneri to iskoristiti", istakao je evropski izvestilac.

Govoreći o Srbiji, Bilčik je rekao da su neophodne reforme, povratak dijalogu sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije.

"Reforme moraju da budu u fokusu svake vlade i parlamenta. Bez toga, nema napretka. Činjenica da je proširenje geostrateški interes ne znači da će se ono dogoditi bez ispunjavanja kriterijuma", rekao je izvestilac EU za Srbiju.

"Težak trenutak, pogotovo nakon dešavanja u Banjskoj"

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naveo je da je ovo težak trenutak, pogotovo nakon dešavanja u Banjskoj.

"Postoji veliki problem u Prištini zbog nedostatka napretka u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i donošenjem važnih odluka koje bi dovele do novih izbora na severu KiM. U ovom trenutku imamo i velika pitanja za Beograd kada je reč o kredibilnim objašnjenjima o tome šta se stvarno dogodilo u Banjskoj. Potrebne su nam činjenice i istraga. To nije bila mala operacija. Poslednje što nam treba je da dođe do otvorenog sukoba", poručio je Bilčik.

On je dodao da EU želi da Srbija radi sa njom i da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

"Želimo da se Srbija uskladi sa našom spoljnom politikom i sada kada je Izrael napadnut. Treba nam više usklađivanja sa našim partnerima, ne samo oko Rusije, već i oko Irana i svih koji podržavaju terorističke akcije širom sveta", rekao je Bilčik.

On je zaključio da bi to proširenje Evropske unije moglo brzo da dođe, ukoliko zemlje kandidati budu pokazale napredak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa