Evropa

Lajčak: Vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

21:19

Lajčak: Vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU
Lajčak: Vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vreme je da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU, izjavio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, i naglasio da su izazovi sa kojima se svaka od zemalja Zapadnog Balkana na tom putu suočava jedinstveni i da se ne može koristiti jedan pristup koji svima odgovara.

''Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u Uniju, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regionu. Ovo se mora brzo promeniti jer je sada vreme za integraciju u EU'', napisao je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku, nakon što je gostovao na samitu ''To be Secure'' u Budvi.

On je istakao da različite okolnosti i etape sa kojima se na putu ka EU susreću zemlje Zapadnog Balkana, zahtevaju jedinstven i prilagođen pristup za Evropsku uniju.

On je saopštio da je ove sedmice posetio i Strazbur, gde je zasedao Evropski parlament, nakon čega se u Budvi sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, sa kojim je razgovarao o potrebi formiranja stabilne, proevropske koalicije, koja bi obezbedila da Crna Gora iskoristi trenutni zamah za proširenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa