Evropa

Korak bliže novoj vladi Slovačke: Smer, Glas i SNS potpisali memorandum

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

12:53

Korak bliže novoj vladi Slovačke: Smer, Glas i SNS potpisali memorandum
Korak bliže novoj vladi Slovačke: Smer, Glas i SNS potpisali memorandum - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka stranka Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-SSD), pobednik na septembarskim parlamentarnim izborima, danas je sa strankama Glas-SD i Slovačka nacionalna partija (SNS) postigla sporazum o formiranju koalicije za formiranje nove vlade.

Ovim sporazumom je predviđeno da lider Smer-a Robert Fico bude premijer, a Peter Pelegrini, koji predvodi slovačku levičarsku partiju Glas, predsednik parlamenta,prenosi portal TV Noviny.

Takođe su se dogovorili o broju ministarstva za svaku stranku.

Lideri partija Smer, Glas i SNS sastali su se u zgradi Nacionalnog saveta, gde su potpisali Memorandum o razumevanju. Fico se zahvalio partnerima na potpisivanju važnog dokumenta. 

"To je u suštini osnova koalicionog sporazuma koji želimo da zaključimo u najkraćem mogućem roku", izjavio je lider Smera.

Fico je obećao da će uskoro pripremiti koalicioni sporazum i da može biti formirana nova vlada. 

Slovačka levičarska partija Glas-SD, od koje je praktično zavisilo formiranje nove vlade, saopštila je ranije da će voditi razgovore isključivo sa pobednikom izbora 30. septembra, strankom Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-SSD) bivšeg premijera Roberta Fica i krajnje desnom Slovačkom nacionalnom partijom (SNS).

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova poverila je 2. oktobra mandat za formiranje vlade Robertu Ficu, nakon što je njegova stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nedovoljno da bi imala većinu u parlamentu.  

SMER-SSD dobila je skoro 23 odsto glasova, dok je drugoplasiranoj Progresivnoj Slovačkoj (PS) pripalo skoro 18 odsto glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa