Evropa

Slovačka posle izbora: Na pomolu nova vlada na čelu sa Robertom Ficom

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

17:22

Slovačka posle izbora: Na pomolu nova vlada na čelu sa Robertom Ficom
Tanjug/AP/Darko Bandić - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka levičarska partija Glas, od koje zavisi formiranje nove vlade, saopštila je da će nastaviti  razgovore isključivo sa pobednikom izbora 30. septembra, strankom Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-SSD) bivšeg premijera Roberta Fica i krajnje desnom Slovačkom nacionalnom partijom (SNS).

Lider Glasa Peter Pelegrini rekao je da je Predsedništvo stranke tu odluku donelo jednoglasno i da sa drugim strankama više neće pregovarati, čak ni neformalno. 

Prema njegovim rečima, dalji pregovori sa koalicijom koju predvodi Fico vodiće se o resorima i pozicijama u vladi, prenosi portal TV Noviny. 

"Slovačkoj je potrebna stabilna i profesionalno sposobna vlada", rekao je Pelegrini.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova poverila je 2. oktobra mandat za formiranje vlade Robertu Ficu, nakon što je njegova stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nedovoljno da bi imala većinu u parlamentu.  

SMER-SSD dobila je skoro 23 odsto glasova, dok je drugoplasiranoj Progresivnoj Slovačkoj (PS) pripalo skoro 18 odsto glasova. 

Fico je tokom predizborne kampanje obećavao da če Slovačka prestati da šalje oružje Ukrajini i blokirati potencijalno članstvo Kijeva u NATO-u, kao  i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.

Vodio je i snažnu kampanju protiv ilegalne migracije, a kao jedan od prioriteta vlade najavio je obnavljanje granične kontrole sa Mađarskom.

Fico je bio primoran da podnese ostavku na mesto premijera 2018. godine nakon masovnih protesta i krize u zemlji zbog ubistva istraživačkog novinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa