Evropa

Parlament Albanije traži međunarodnu istragu o Banjskoj

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

19:07

Parlament Albanije traži međunarodnu istragu o Banjskoj
Tanjug/AP/Visar Kryeziu - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Albanije izglasao je rezoluciju kojom se od institucija te zemlje traži da se na međunarodnim instancama i u bilateralnim kontaktima "snažno angažuju" da bi se omogućila međunarodna istraga u vezi sa događajima od 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Od 106 prisutnih poslanika, njih 101 glasalo je za usvajanje rezolucije u kojoj se ti događaji nazivaju "terorističkim aktom'', prenosi Albanijan post.

Rezolucija sadrži tri tačke. U prvoj se pruža potpuna podrška rezoluciji skupštine privremenih prištinskih institucija, usvojenoj 28. septembra, kojom se osuđuje napad na kosovsku policiju u Banjskoj i navodi potreba međunarodne istrage Srbije i njene uloge u ovom napadu.

U drugoj tački rezolucije albanskog parlamenta traži se od ustavnih institucija u Tirani da se ''na svim međunarodnim instancama, kao i u bilateralnim kontaktima sa našim partnerima, snažno angažuju i preduzmu sve neophodne radnje da bi se omogućila međunarodna istraga u vezi sa terorističkim aktom na severu Kosova''.

U trećoj tački se vlada u Prištini "ohrabruje da radi rame uz rame i bezrezervno se pridruži svojim strateškim partnerima SAD i EU'', i to "u funkciji procesa postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine i, kako se navodi, "konačnog priznanja" Kosova od strane Srbije.

Kako prenosi albanski portal, današnja sednica bila je u potpunosti posvećena događajima od 24. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa