Evropa

Orban u Gruziji: Nije lako biti hrišćanin u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2023

-

11:25

Orban u Gruziji: Nije lako biti hrišćanin u Evropi
Orban u Gruziji: Nije lako biti hrišćanin u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom zvanične posete Gruziji i razgovora sa svoji gruzijskim kolegom Iraklijem Garibašvilijem u Tbilisiju, premijer Mađarske Viktor Orban je, govoreći o preprekama sa kojima se suočavaju hrišćani u Evropi, izjavio da "nije lako biti hrišćanin u Evropi".

Religija je bila velika tema tokom ove posete mađarskog premijera Gruziji, a dvojica premijera zajedno su, sa svojim suprugama, posetili pravoslavni manastir i pohvalili jedan drugog zbog podrške hrišćanskim vrednostima, prenosi portal Politiko.

"Nije lako biti hrišćanin i upravljati hrišćanskom vladom u Evropi", rekao je Orban i izrazio zabrinutost da su hrišćanske tradicije "osuđene na propast" ako se ne budu zaštitile.

Govoreći u prilog evropskim težnjama Gruzije, Orban je izrazio razočarenje odlukom EU da Gruziji ne dodeli status kandidata za članstvo navodeći da je takav status dat zemljama koje su u pogledu razvoja daleko inferiornije u poređenju sa Gruzijom.

Za Garibašvilija, koji je značaj porodice i tradicije učinio kamenom temeljcem svoje konzervativne vladavine, Orbanova podrška dolazi u kritičnom trenutku kada se gruzijska vlada suočava sa kritikama zbog odbacivanja liberalizma na štetu demokratskih vrednosti kao što su ljudska prava.

Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja "potrebni su dodatni napori Gruzije" najavljujući da će Evropska komisija u oktobru preispitati napredak Gruzije uz poruku da bi gruzijske vlasti trebalo da "iskoriste priliku" koja im se pruža.

EU je Gruziji dala 12 kriterijuma koje bi trebalo da ispuni, uključujući zaštitu ljudskih prava i reformu pravosuđa, ukoliko želi da dobije status kandidata, međutim od tada je gruzijska vlada u sukobu sa rukovodstvom EU, tvrdeći da je već učinila više nego dovoljno.

Komentari (0)

Evropa