Evropa

Makron traži neumoljivost prema onima koji šire mržnju i terorističke ideje

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

09:53

Makron traži neumoljivost prema onima koji šire mržnju i terorističke ideje
Makron traži neumoljivost prema onima koji šire mržnju i terorističke ideje - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od prefektura da podnesu detaljne izveštaje o radikalnim osobama koje predstavljaju bezbednosnu pretnju, a sve u cilju eventualnog proterivanja iz zemlje.

Makron "traži državu neumoljivu prema onima koji nose mržnju i terorističke ideologije", navodi francuska TV BFM. 

Francuski predsednik je zatražio da se proceni nivo terorističke pretnje u Francuskoj, tri dana posle ubistva jednog nastavnika u Arasu, za šta je optužen mladić poreklom iz ruske republike Ingušetije, na granici sa Čečenijom, koji je u registru službi bezbednosti obeležen oznakom "S", odnosno predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

U svim francuskim departmanima, prefekti su zaduženi da naprave popis svih stranaca koji bi mogli biti proterani iz Francuske na osnovu procene o stepenu radikalnog delovanja, njihovog potencijala da "pređu s reči na dela" i njihovog administrativnog statusa.

Oznaka "S" (državna bezbednost) je indikator koji koriste organi za sprovođenje zakona da bi označili osobu za koju se smatra da predstavlja ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti. To je najviši nivo takvog upozorenja u Francuskoj- dozvoljava nadzor, ali nije razlog za hapšenje.

Prema informacijama BFM TV-a, Makron je zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da obrati posebnu pažnju na one pod oznakom "S" sa teritorije Kavkaza i starosti od 16-25 godina.

A to naročito zbog profila Muhameda Moguškova, ubice nastavnika u Arasu, koji je poreklom iz ruske federalne republike Ingušetije.

Ministar policije Žerald Darmanen napomenuo je da će francuske vlasti obnoviti razgovore s Rusijom kako bi organizovali proterivanje osoba koji se u dosijeima službi bezbednosti vode pod oznakom "S", a koji su obustavljeni posle početka rata u Ukrajini.
 

Komentari (0)

Evropa