Evropa

Zbog pretnje bombom u Francuskoj evakuisana gimnazija u kojoj je ubijen profesor

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

11:40

Zbog pretnje bombom u Francuskoj evakuisana gimnazija u kojoj je ubijen profesor
Tanjug/AP/Michel Spingler - Copyright Tanjug/AP/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Francuske vlasti proglasile su kraj uzbune i evakuacije zbog jutrošnje dojave o bombi u gimnaziji Gameta-Karno u kojoj je prošle nedelje ubijen nastavnik Dominik Bernar, a učenicima i nastavnicima je dozvoljeno da se vrate svojim aktivnostima.

Prpadnici francuske vojske, u okviru operacije Straža raspoređeni su ispred ovog školskog kompleksa, prenosi pariski dnevnik Figaro. Đaci i nastavno osoblje održali su danas minut ćutanja u školama širom Francuske odajući poštu profesoru Dominiku Bernaru koga je prošle nedelje nožem ubio islamski ekstremista i Semjuelu Petiju, preneo je AP. Od početka ove školske godine u septembru, osnovne, srednje škole i fakulteti širom Francuske bili su meta 168 pretnji bombama, izjavio je danas francuski ministar obrazovanja Gabrijel Atal.

Na zahtev predsednika Francuske Emanuela Makrona u svim francuskim departmanima prefekti su zaduženi da naprave popis svih stranaca koji bi mogli biti proterani iz Francuske na osnovu procene o stepenu radikalnog delovanja. Makron je zatražio od ministarstva unutrašnjih poslova da obrati posebnu pažnju na osobe sa područja Kavkaza, starosti od 16-25 godina evidentirane pod oznakom "S" koja predstavlja bezbednosni indikator za lice koja se smatra ozbiljnom pretnjom po nacionalnu bezbednost, preneo je portal BFMTV.

Mladić star 20 godina, poreklom iz ruske kavkaske republike Ingušetije,na granici sa Čečenijom, izbo je profesora i ranio još dve osobe u napadu, koji je francuski predsednik Emanuel Makron nazvao "vavarskim islamskim terorizmom", posle čega je Francuska podigla nivo bezbednosti na najviši nivo i razmestila 7.000 vojnika širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa