Fokus

Sukob koji preti da postane regionalni: "Izrael se teorijski suočava sa pet frontova"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2023

-

18:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje više od nedeju dana, a svakodnevna granatiranja ne prestaju. svet Svet danima obilaze stravične fotografije i snimci iz Pojasa Gaze i okolnih mesta, a oči svetske javnosti uprte su i u okolne sile u strahu da se sukob ne proširi i na ostatak regiona. Iako se ovaj sukob i dalje ne karakteriše kao regionalni, izraelska vojska gađala je položaje Hezbolaha u Libanu, a sirijske državne vlasti objavile su da je Izrael izvršio vazdušne napade i na aerodrome i Damasku i Alepu.

Iako Hezbolah zasad tvrdi da će se pridružiti borbi Hamasa protiv Izraela "kada za to dođe vreme", u sredu je položaj izraelske vojske gađan i sa teritorije Libana, za šta je odgovornost preuzela upravo organizacija koja operiše na ovoj teritoriji. Odbrambene snage Izraela uzvratile su vatrom.

Danas je grupa Hamas preuzela odgovornost za raketiranje severa Izraela sa pozicija iz Libana, preneo je "Tajms of Izrael", ali su izraelske snage bezbednosti odgovorile i saopštile da su iz helikoptera gađale vojne mete u Libanu.

Kako je za Euronews Srbija rekao Rade Maroević, urednik portala RTS-a, i događaj u Damasku i Alepu ranije ove medelje mogu se okarakterisati kao "pucanj upozorenja".

Na pitanje da li očekuje da se neke druge strane pridruže ratnom sukobu, bivši načelnik obaveštajno-istražne službe  Izraelskih odbrambenih snaga Josi Kupervaser kaže za Euronews Srbija da je Hamas deo jedne ose koju predovdi Iran, tu je i Hezbolah i vidi se da su oni krenuli da rade nešto duž granice. 

Euronews

 

"Oni nas testiraju da li smo spremni, mi sada jesmo spremni, tako da ćemo videti kako će reagovati. Oni su zabrinuti da će naša reakcija prema Hamasu iskoreniti Hamas iz Gaze i iako su uspeli da na početku postignu uspeh starteški to može da bude strašan gubitak za Hamas i za tu osu koju predvodi Iran i mogli bi nešto da preduzmu zbog toga, jer se suočavaju sa pritskom sa dve strane, teško je znati šta će na kraju odlučiti. Moguće je da će rešiti da se umešaju u rat. To je potpuno kredibilna mogućnost, moramo biti spremni za to", rekao je on.

"Izrael u teoriji ima pet različitih protivnika u isto vreme"

Kako je objasnio Maroević, u toku je ogromna diplomatska aktivnost da se spreči da se sukob proširi van Pojasa Gaze.

"Izrael se teorijski suočava sa pet frontova. Osim pojasa Gaze, Zapadna obala, egipatska granica, Golanska visoravan i granica sa Libanom. Imate teorijski pet različitih protivnika u isto vreme. Izraelska vojska se spremala za takav razvoj situacije i nema dileme da su oni spremni za to, ali čini mi se da bi cena evenatualnog uspeha u takvom ratu bila previsoka čak i za Izrael", rekao je on.

Kada je reč o ulozi Hezbolaha, on kaže da je teško ukratko objasniti odnose između Hezbolaha i Hamasa.

"Oni su imali prilično dobre odnose i Iran je finansirao obe organizacije do negde 2011. i Arapskog proleća kada je Hamas odbio da se stavi na stranu Asadovog režima u Damasku i uskratio im je u tu pomoć i potpuno ih skrajnuo sa tokova iranske finansijske pomoći da bi nekoliko godina kasnije ipak kroz neke kanale to počelo da se obnavlja. Ali ovde kao što vidimo nema jasnih dokaza da je Iran na bilo koji način umešan u sukobe u Pojasu Gaze, to ne znači naravno da se Iran protivi tome", dodao je on.

Hezbolah je, kako kaže, jedna od najjačkih vojnih snaga u tom kraju.

"Hezbolah je tako znajući snagu Izraela ozbiljno oprezan da ne dođe u konflikt sa Tel Avivom. Postoji mnogo elemenata koji su još uvek nepoznati i ogroman oprez svih strana da se to ne prelije u region", dodao je on.

"Moramo da se spremimo za mesec dana, čak i više"

Govoreći o tome koliko bi sukob mogao da traje, Kupervaser kaže da niko to ne zna i da je reč o najmanje mesec dana.

"Moramo da se spremimo za mesec dana čak i više, naravmo ukoliko se završi ranije svi će biti zadovoljni, ali ne možemo da znamo unapred koliko će trajati. Očekujemo da će se Hamas žestoko braniti da nas spreči da preuzmemo kontrolu nad Pojasom Gaze, biće to žestoka borba i trajaće", dodao je.

Naglašava i da je puno strana zainteresovano za diplomatske pregovore.

"Ako je Hamasu potrebna diplomatska aktivnost da se preda, da napuste Pojas Gaze, nema problema, mi ne želimo da se borimo ukoliko za tim nema potrebe. To je inače bio slučaj 1982. godine, odnosno devedeset druge kad smo isterali Arafata iz Bejruta. To ovde može biti slučaj ako se Hamas preda, ali ako se to ne desi nama ne treba diplomatska intervencija, ovo je situacija gde imamo potpuno drugo razumevanje. Jednostavno, ishod mora da bude da Hamas bude poražen u potpunosti i da napusti Gazu i da više ne kontroliše Gazu. U tom cilju nisu nam potrebni pregovori, osim ako žele da kapituliraju", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet