Fokus

Razmere sukoba Izraela i Hamasa: "Tajna diplomatija radi na tome da se ne proširi, Amerika može da spusti temperaturu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

22:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tajna diplomatija radi na tome da se sukob između Izraela i Hamasa ne proširi i verovatno uveliko postoje konsultacije i sa jednom i drugom stranom. Uloga Amerike je u ovom trenutku važna i mogla bi da "spusti temperaturu" među zaraćenim stranama, a to ukazuje i trenutuni boravak američog državnog sekretara Entonija Blinkena u Tel Avivu, saglasni su gosti emisije "Direktno sa Minjom Miletić" - izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić i novinar Momir Turudić.

Oni kažu da ovaj rat nikome ne odgovara i da je glavno pitanje, koje je još uvek bez konačnog odgovora, to zbog čega je Hamas zapravo napao Izrael? Oni navode i da je izraelska obaveštajna služba zakazala u strateškim procenama, da nije mogla da predvidi prvobitni napad koji je eskalirao u otvoreni sukob, jer je, kažu, svoje resurse usmerila na zapadnu obalu i granicu prema Libanu. Gosti emsije takođe kažu da je za ovih šest dana, koliko sukob traje, pao veliki broj žrtava sa obe stane i da je zbog toga jako teško predvideti da li se ovom ratu nazire kraj, kao i koliko su i jedni i drugi spremni da preuzmu odgovornost za ono što su do sada učinili. 

Trudić kaže da su retorika i emotivna temperatura sada "na visokom nivou", i da se u ovom trenutku ni sa jedne strane ne čuju glasovi o bilo kakvom pravdanju, pa bi tu, smatra on, Amerika mogla da ima značaju ulogu ali ne u tome da se rat okonča, već da se uzburkane strasti smire.

Euronews Srbija

 

"U ovom trenutku Amerika može da malo spusti tempraturu, makar da smanji armagedon u koji se ovaj rat pretvara. Tajna diplomatija radi na tome da se sukob ne proširi. Verovatno postoje konsultacije svuda. Moguće je da uz sve postoje neki posrednici i to čak između SAD i Irana, možda čak i sa Sirjom … Bilo kakva šira intevencija mogla bi da dovede do eksplozije na čitavom Blikom isotku, a to nikome ne odgovara", smatra on.

Kako kaže, najveći strah svetskih zvaničnika je u upravo u tome tome - da se ovaj sukob ne proširi dalje i šta bi se desilo ako do toga dođe.

"Koliko god ovo bilo strašno, kada god se ovaj sukob završi, svi se uveliko plaše oko toga  šta bi se desilo ukoliko se sukob proširi izvan granica Izraela. Šta ako dođe do suokba sa Hezbolahom, ili ako dođe do intevencije u Siriji? Do sada je bilo uzdržanosti, ali to je sve neizvesno i ne zna se šta će dalje da se dešava. Sve je nepredvidivo. Primer za to je što je danas u Damasku trebao da sleti avion sa iranskim ministrom spoljnih poslova. Međutim, neposredno pre sletanja izraelska strana je bombardovala aerodrom i uništila pistu. Tako nešto niko nije očekivao", objašnjava on.

I Lunić je mišljenja da se kraj ovom sukobu ne nazire, ali smatra da je sa druge strane važno da se radi na tome da šteta u budućnosti bude što manja, koliko je to uopšte moguće. 

"Danas je izraelski ministar infrastruture rekao da zahteva humanost za humanost. Kako je rekao, pustiće struju i vodu, čak i gorivo da dolazi u Gazu, ali da se oslobode taoci. I jedno i drugo je humano i treba to da se uradi. Kako će to da se desi, nisam siguran. Previše žrtva je palo da bi se došlo do bilo kakvog mira u ovom trenutku. Međutim, osim tih internih problema tu se moramo osvrnuti na globalnu sliku. Tu su Iran, Saudijska Arabija, ali i ruski interesi. Sve to dodatno komplkijuje situaciju i teško da može da se dođe do jednog pragmatičnog rešenja kako bi se izbegle nevine žrtve", kaže on.

Da li se sukob Izraela i Hamasa odražava na rat u Ukrajni?

Sagovornici emisije Direktno sa Minjom Miletić ukazuju i na činjenicu da u poslednje vreme u svetu postoji više žarišta koja jako brzo planu ali i, kako navode, brzo "padaju u zaborav" i to odmah kada novo žarište plane. Najnovije je, kažu, upravo sukob Izraela i Hamasa i to nakon nedavne vesti da je veliki broj Jermena napustilo Nagorno-Karabah.

"Sve se dešava velikom brzinom da svet ne može sve da isprati. Ko se sada seća onoga što se nedavno dešalo u Nagorno-Karabahu. Preko 100.000 ljudi je napustilo svoje domove. Nagorn-Krabah je ostao pust u jednom trenutku. Svet uveliko ispada iz zglobova, sve počinje gore i gore da se dešava, ali se i sve se brzo zaboravi", kaže Turudić.

Međutim, kako se ova žarišta odražavaju na ono koje tinja gotovo dve godine, rat u Ukrajni, sagovornici imaju drugačije stavove. Naime Lunić je stava da najnovija dešavanja mogu da utiču na dalji tok rata u Ukrajini, tačnije da će svetska pažnja biti skrajnuta sa ovog rata.

"Simptomatična je uloga Rusije i njenih kontakta sa Hamasom. Predstavnici Hamasa su već dva puta tokom godine bili u Moskvi. Imali su konstlutaicije. Visoki zvančnik Hamasa je za RT rekao da imaju poltičku podršku i da Rusiji odgovara ovakav razvoj. Rusiji ovo odgovara jer mi vidimo samo to šta su Amerikanci dislocirani za podršku Izraelu. Vidimo da oni neće da obraćaju pažnju veću za Ukrajinu. I pored toga što su oni uveravali i jednu i drugu stranu da imaju snagu za podršku da će da im pomognu da obezbede mir i stabiilnost. Takođe, zapad i Nemačka gledaju šta se dešva na Bliskom istoku i daju podršku Izraelu. Da li će to da iscrpi mogućnosti za Ukrajinu? Sigurno neće ali ovakav razvoj dešavanja odgovara Moskvi", smatra on.

Euronews Srbija

 

Sa druge strane, Turudić kaže da rat u Ukrajni poslednjih dana nije u fokusu svetskih medija, ali ne smatra da Rusiji odgovara novi ratni sukob na svetskoj sceni.

"Svaki sukob koji dugo traje postao je uobičajan događaj. Sukob Izraela i Hamasa neće uticati na Ukrajinu. Nisam sigurna da Rusiji odgovara iz više razloga. Destabilizacija Izraela na bilo koji način Kremlju ne odgovara. Izrael se od početka rata u Ukrajini pokazao kao zemlja koja ima distancu. Tu nije bilo žestokog osuđivanja. Sa druge strane Rusija je angažovana u Siriji i to bi imalo određne posledice po Ruse ukoliko bi se sukob proširio", smatra on.

Kako sada izgleda život u Izraelu?

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je tokom svog uključenja u emisiju da je život u toj zemlji svkako "izbačen iz koloseka" u svakom aspektu.

"Život je poremećen, počev od obrazovnog sistema, najavljuje se onlajn nastava, sve ovo podseća na vreme pandemije. Podrazumeva se da nema nikavih aktivnosti, a kada je 350.000 rezervista mobilisano, praktično da nema kuće bez nekog ko je mobilisan. Postoje preporuke, nema ograničenja. Kod Gaze i duž granice samog Izraela ima najvećeg ograničenja", rekao je.

Kako kaže, nema  sumnje da je prvobitna zatečenost prerasla u vrstu šoka, neverice a sada i besa.

Euronews Srbija

 

"Vojni analitičari ovde pozivaju na razum i da se ratnom konfliktu prilazi glavom, a ne srcem. Poseta Blinkena je takođe sada u fokusu. Sada se odjednom posle tmurnih događaja radi o velikom približavanju sa Amerikom. Tokom svog obraćanja Blinken je pomenuo svog dedu koji je stradao u Rusiji, pomenuo je svoje rođake koji su stradali u logoru smrti Aušvicu … tako da to odzvanja u izraelskim ušima", kaže on. 

On podseća da je poruka jedinstva i u tome da je formirana vlada nacionalnog jedinstva.

Na pitanje koliko je srpskih državljana napustilo Izrael kaže da jedan deo uvaliko odlazi, da su neki otišli, ali i da neki u vidu solidarnosti odlučuju da ostanu.

"Večerašnjim letom je otišao i najveći deo naših državaljana koji su bili zainteresovani za evakuaciju. Pre svega mislim na one koji nisu rezidenti, oni koji su ovde bili na privremenom radu, postiplomskim studijama, hodočasnici su već evakusaini. U nedelju nas očekuje još jedan let, posle toga još jedan. Postojii način evakuacije do Soluna i Tivta. Jedna gurupa hodočasnika je juče napustila i drumskim putem Izrael", rekao je on.

Komentari (0)

Svet