Evropa

Ubijen osumnjičeni za napad Šveđana u Briselu, savladan u lokalnom kafiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

08:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Napadač, koji je u ponedeljak uveče u Briselu ubio dve a ranio jednu osobu upucan je u predgrađu tog grada, dok je sedeo u kafiću, prenosi BBC pozivajući se na izjavu belgijske ministarke unutrašnjih poslova.

Ona je flamanskom javnom emiteru VRT rekla da je automatsko oružje pronađeno kod njega isto kao ono korišćeno u napadu u ponedeljak. Portparol federalnog tužilaštva je rekao da je osumnjičeni, za kojeg se veruje da je državljanin Tunisa i ilegalno živi u Begliji, uhapšen u gradskom naselju Šhaerbik.

Kako javlja Brisel tajms, belgijska policija je u utorak ujutru primila poziv da je za osumnjčeni Abdeslam Lasued (45) i da je sedeo u kafiću u naselju Šhaerbik. Kako navode, policija je svoju potragu usmerila na lokalni kafić u blizini mesta gde je osumnjičeni živeo. Kada je policija stigla na lice mesta, došlo je do pucnjave. Brisel tajms navodi da je osumnjičeni upucan u grudi.

Kako reporter Euronews Srbija, koji je na terenu, javlja nadležni su i dalje na licu mesta, ali da se atmosfera polako vraća u normalu. Neki od građana su doneli cveće na mesto pucnjave.

Tokom jutrošnje konferencije za novinare, belgijski premijer Aleksandar De Kru je uverio da "nema razloga za zatvaranje škola". Nekoliko briselskih univerziteta, kao i neke škole, preći će danas na učenje na daljinu zbog povećane terorističke pretnje. Briselski VUB na holandskom jeziku preći će na digitalne lekcije. KU Leuven je takođe obustavio nastavu u svojim kampusima u Briselu.

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni za sinoćnju pucnjavu u Briselu, u kojoj su ubijene dve osobe, preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Kancelarija saveznog javnog tužioca je upoznata sa snimkom koji se trenutno istražuje i najverovatnije je osoba sa snimka napadač, prenosi belgijski javni servis VRT.

Na snimku se vidi osumnjičeni, između ostalog, kaže da je upucao tri osobe švedske nacionalnosti. Pored dve osobe koje su ubijene, treća je sa teškim povredama hospitalizovana, ali se nalazi van životne opasnosti.

Nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum, i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja. Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada u metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine, u kojem su stradale 32 osobe.

Belgijski premijer Aleksander de Kro izrazio je danas saučešće švedskom kolegi Ulfu Kristersonu nakon što su u Briselu ubijene dve osobe švedske nacionalnosti.

Kraljevska porodica Belgije oglasila se sinoć navodeći da je šokirana pucnjavom u Briselu u kojoj su stradale dve osobe švedske nacionalnosti, a jedna je povređena.

"Šokirani smo sinoćnom pucnjavom u našoj prestonici. Naše misli su, pre svega, sa žrtvama, njihovim porodicama i najmilijima", navodi se u objavi kraljevske palate na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodaje se da kraljevska palata podržava snage bezbednosti koje trenutno čine sve da uđu u trag osumnjičenom. Pucnjava se dogodila u centru Brisela, a napadač je i dalje u bekstvu.

Premijer Belgije: Budite na oprezu

Belgijski premijer Aleksander de Kro oglasio se na društvenij mreži X. U prvoj objavi je izrazio najdublje saučešće porodicama "kukavičkog napada u Briselu". 

"Pažljivo pratim situaciju zajedno sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova. Pratimo situaciju i molimo stanovnike Brisela da budu na oprezu", napisao je.

U sledećoj objavio je naveo da je izrazio iskreno saučešće premijeru Švedske zbog napada na švedske državljane.

Tanjug AP/Sylvain Plazy

 

"Naše misli su sa porodicama i prijateljima koji su izgubili svoje najvoljenije. Kao bliski partneri, borba protiv terorizma je zajednička", naveo je. 

Prema pisanju lokalnih medija, belgijske bezbednosne službe poseduju video-snimak na kojem je osumnjičeni izjavio da je član Islamske države, međutim autentičnost snimka još uvek nije potvrđena.

Francuska pojačava bezbednost na granici sa Belgijom posle napada u Briselu

Francuska pojačava bezbednost na belgijskoj granici, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, nakon što su dve osobe ubijene u Briselu prethodne noći.

"Iz predostrožnosti ćemo udvostručiti broj bezbednosnih službenika na granici", rekao je Darmanin za radio RTL, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je sinoć da je razgovarao telefonom sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom povodom pucnjave u Briselu u kojoj su ubijene dve osobe, a još jedna je povređena.

"Upravo sam razgovarao sa premijerom Aleksandrom de Kroom da izrazim solidarnost Francuza u ovom užasnom trenutku kroz koji Brisel prolazi", naveo je Makron na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodao je da Francuzi misle na žrtve "kukavičkog napda", kao i na belgijske i švedske prijatelje čiji šok dele.
 

Komentari (0)

Evropa